Přínosy studia angličtiny v zahraničí a jak si vybrat správný výměnný program

Přínosy studia angličtiny v zahraničí a jak si vybrat správný výměnný program

Publikováno: 29. 11. 2023 Autor: Juraj S.

Studium angličtiny v zahraničí může být fantastickým způsobem, jak zlepšit své jazykové znalosti, získat cenné životní zkušenosti a rozšířit si obzory. Při studiu v zahraničí se ponoříte do nové kultury a protože jste nuceni denně komunikovat v angličtině, vaše jazykové znalosti se výrazně zlepší. Kromě toho budete mít příležitost poznat nové lidi, navázat přátelství na celý život a poznat jiný způsob života.

Výběr správného výměnného programu je základem úspěšné mezinárodní zkušenosti. V tomto příspěvku na blogu vás provedeme všemi částmi tohoto procesu, od určení vašich cílů a požadovaných úspěchů pro život v zahraničí až po výběr místa, kam vyrazit a typu výměnného programu, který je pro vás nejvhodnější. Nakonec se dozvíte více o výhodách učení se angličtině prostřednictvím poznávání světa a o tom, jak to může pozitivně ovlivnit váš život a kariéru v budoucnu. Pojďme se do toho ponořit!

Určete si své cíle a priority

Prvním krokem při výběru studijního programu v zahraničí je stanovení vašich cílů a priorit. Chcete zlepšit své znalosti angličtiny, získat pracovní zkušenosti, nebo se prostě zábavně seznámit s novou kulturou? Dáváte přednost životu a zkušenostem ve velkém městě, menším městě nebo na venkově? Chcete studovat v anglicky mluvící zemi, nebo se raději ponořit do nového jazyka a kultury? Porozumění vašim cílům a prioritám vám pomůže zúžit výběr a najít program, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Prozkoumejte potenciální školy a programy

Jakmile si stanovíte své cíle a priority, můžete začít vyhledávat školy a programy v zemích a lokalitách, které vás zajímají. Obecně existují dva typy výměn: vzdělávací a kulturní. V následující části se dozvíte o různých nabídkách a možnostech, které existují, a o tom, jak si vybrat takovou, která odpovídá vašim cílům a zájmům.

Výměny v oblasti vzdělávání

Pokud se rozhodnete pro vzdělávací výměnu, hledejte školy s dobrou pověstí a rozmanitými akademickými programy. Podívejte se na webové stránky školy a zjistěte, zda jsou na nich třídy a kurzy, které vás zajímají a odpovídají vašim vzdělávacím cílům. Měli byste si také prohlédnout programy, které nabízejí, včetně rozvrhu hodin, mimoškolních aktivit i vyhovující délku programu, abyste se ujistili, že se vejde do vašeho požadovaného časového rámce. Většina výměnných vzdělávacích programů vyžaduje, abyste již byli zapsáni na školu nebo univerzitu ve své domovské zemi, ale některé nabízejí také možnost začít program od nuly.

Níže je uvedeno 5 hlavních typů vzdělávacích výměnných pobytů:

Erasmus+: Erasmus+ je iniciativa Evropské unie, která podporuje mezinárodní vzdělávání a odbornou přípravu. Nabízí možnosti studia, odborné přípravy a stáží pro studenty a učitele v Evropě i mimo ni.

Fulbrightův program: Fulbrightův program je iniciativa vlády USA, která nabízí občanům USA stipendia na studium, výuku nebo výzkum v zahraničí. Nabízí také granty zahraničním studentům, vědcům a odborníkům, kteří mohou za podobným účelem přijet do Spojených států.

AIESEC: AIESEC je mezinárodní studentská organizace, která nabízí studentům možnosti studia a práce v zahraničí. Nabízí stáže a dobrovolnické programy v různých oblastech včetně obchodu, vzdělávání a sociálního rozvoje.

Studium v zahraničí: Mnoho univerzit nabízí studijní programy v zahraničí, které studentům umožňují studovat na partnerské instituci v cizí zemi. Tyto programy jsou často řízeny zahraničním oddělením univerzity a nabízejí řadu kurzů v různých oborech.

ISEP: Mezinárodní výměnný program studentů (ISEP) je celosvětová síť více než 300 univerzit ve více než 50 zemích. Nabízí možnosti studia v zahraničí pro studenty na všech úrovních vzdělávání.

Kulturní výměna:

Pokud se nechcete přihlásit na vzdělávací výměnu, programy kulturní výměny nabízejí úžasnou příležitost poznat novou kulturu, rozšířit si obzory a získat hlubší znalosti o světě. Ať už chcete pracovat, být dobrovolník nebo prostě žít v hostitelské rodině, kulturní výměnné programy vám poskytnou pohlcující zkušenost, která může změnit váš pohled na svět a obohatit váš život. V této kapitole se seznámíme s výhodami kulturních výměnných programů a poradíme vám, jak si vybrat ten správný program a vytěžit ze své zkušenosti maximum.

Níže uvádíme 5 nejlepších možností pro kulturní výměnu mimo vzdělávací programy:

Au Pair: Au Pair je osoba, která žije v hostitelské rodině v cizí zemi a výměnou za ubytování a stravu pomáhá s domácími pracemi, jako je péče o děti, úklid a vaření. Au pair obvykle pracuje několik hodin denně a zbytek času tráví poznáváním země a kultury a navštěvováním místních jazykových kurzů. K dispozici je mnoho au pair programů, například AuPairWorld, Cultural Care Au Pair a Go Au Pair. Tyto programy pomáhají párovat au pair s hostitelskými rodinami a poskytují podporu po celou dobu výměny.

Pracovní výměna: Programy pracovní výměny umožňují jednotlivcům pracovat výměnou za ubytování a stravu. Účastníci mohou pracovat na farmách, v ubytovnách nebo v jiných typech podniků. Tento typ programu je ideální pro ty, kteří chtějí poznat novou kulturu a zároveň se naučit novým dovednostem a ušetřit peníze za ubytování a stravu. Programy jako WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms) a Workaway nabízejí možnosti výměnné práce po celém světě. Účastníci si mohou najít hostitele v různých zemích a pracovat výměnou za ubytování a stravu.

Dobrovolnictví v zahraničí: Dobrovolnické programy nabízejí možnost pracovat na komunitních projektech a měnit svět k lepšímu. Účastníci mohou mimo jiné pracovat na ekologických projektech, na ochraně zvířat nebo na programech sociální spravedlnosti. Dobrovolnické programy často poskytují ubytování a stravu a mohou být skvělým způsobem, jak získat nové dovednosti a zkušenosti a zároveň přispět k užitečné věci.

Stáž v zahraničí: Pokud se chcete zdokonalit v obchodní angličtině a získat výhodu na trhu práce, může pro vás být stáž v zahraničí to pravé. Programy stáží nabízejí možnost získat pracovní zkušenosti v cizí zemi a zároveň rozvíjet své znalosti anglického jazyka. Účastníci mohou pracovat pro místní podniky nebo neziskové organizace a zároveň získat cenné dovednosti a vhled do místní ekonomiky a kultury.

Promyslete si místo

Místo je důležitým faktorem, který je třeba zvážit při výběru studijního programu v zahraničí. Zamyslete se nad kulturním a společenským prostředím, ve kterém chcete pobývat, a také nad klimatem a geografií dané oblasti. Pokud se zajímáte o historii a umění, můžete zvážit studium ve městě s velkým množstvím muzeí a galerií. Pokud máte rádi přírodu, možná budete chtít studovat v oblasti s krásnou přírodou a venkovními aktivitami.

Podívejte se na finanční pomoc a stipendia

Studium v zahraničí může být nákladné, proto je důležité prozkoumat možnosti finanční pomoci a stipendií. Mnoho škol a programů nabízí stipendia speciálně pro studenty studující v zahraničí. Kromě toho můžete mít nárok na finanční pomoc prostřednictvím své domovské univerzity nebo externích organizací. Udělejte si průzkum a prozkoumejte všechny možnosti, abyste našli tu nejlepší finanční podporu pro své studium v zahraničí.

Výhody studia angličtiny v zahraničí

Teď, když jsme se věnovali několika tipům pro výběr správného výměnného programu, prozkoumejme kulturní, osobní a vzdělávací výhody pobytu a studia angličtiny v zahraničí.

Jazykové ponoření

Jednou z nejvýznamnějších výhod studia angličtiny v zahraničí je možnost ponořit se do jazyka. Když jste denně obklopeni jazykem, jste nuceni mluvit, číst a psát v angličtině, což může výrazně zlepšit vaše jazykové dovednosti. Můžete také lépe poznat nuance jazyka, jako jsou idiomy a slang, se kterými byste se ve školním prostředí nemuseli setkat.

Kulturní ponoření

Studium angličtiny v zahraničí vám také dává příležitost ponořit se do nové kultury. Poznáte nová jídla, zvyky a tradice a budete mít možnost komunikovat s lidmi z různých prostředí. To vám může rozšířit obzory, zvýšit kulturní povědomí a učinit vás otevřenějšími.

Osobnostní růst

Studium angličtiny v zahraničí může také podpořit osobní růst. Život v nové zemi, daleko od rodiny a přátel, může být náročnou, ale také velmi obohacující zkušeností. Rozvinete si nezávislost, samostatnost a odolnost, což vám může pomoci uspět v jakékoli oblasti života.

Kontakty a kariérní příležitosti

Studium angličtiny v zahraničí vám také může otevřít možnosti navazování kontaktů a kariérní příležitosti. Poznáte nové lidi, včetně dalších studentů, učitelů a odborníků, kteří vám mohou poskytnout cenné kontakty a znalosti z oboru. Studium v zahraničí navíc může potenciálním zaměstnavatelům prokázat, že máte zkušenosti s prací v multikulturním prostředí, což může být na dnešním globálním trhu práce cennou výhodou. Chcete-li se dozvědět více o výhodách studia angličtiny v obchodním prostředí, podívejte se na náš blogový příspěvek jak zlepšit svou obchodní angličtinu.

Lepší životopis

Nakonec, studium angličtiny v zahraničí může zlepšit váš životopis. Zaměstnavatelé často hledají uchazeče, kteří mají různé zkušenosti a kteří mohou přinést jedinečný pohled na danou práci. Studium v zahraničí může prokázat, že jste přizpůsobiví, flexibilní a máte schopnost pracovat v různých prostředích. Kromě toho může studium v zahraničí ukázat, že se snažíte o osobní a profesní růst, což může být cennou devizou v jakékoli profesní oblasti.

Jak z výměnného pobytu vytěžit maximum

Teď, když jsme probrali výhody studia angličtiny v zahraničí a několik tipů pro výběr správného výměnného programu, pojďme si říct, jak ze své zkušenosti vytěžit maximum.

Najděte si místní jazykovou školu nebo lektora

Jakmile se v nové zemi usadíte, začněte hledat jazykové školy, které podpoří vaše jazykové vzdělávání. Ve většině velkých měst existují mezinárodní jazykové školy, které vyučují jazyk pro zahraniční studenty. Je to také skvělé místo, kde se můžete seznámit s dalšími expaty a začít budovat místní síť. Chcete-li najít jazykovou školu ve svém okolí, jednoduše vyhledejte například "jazyková škola Praha" nebo "kurz angličtiny Brno". Pokud nemůžete najít místní jazykovou školu ve svém okolí, stále máte šanci získat pomoc při učení i sociální síť tím, že si najdete místního lektora - čím získáte vzdělávací podporu při učení angličtiny a lektor vás může seznámit s dalšími lidmi ve vašem okolí. Místního lektora můžete najít například vyhledáním "doučování angličtiny Hradec Králové" nebo "doučování angličtiny Ostrava". Chcete-li si přečíst více o výhodách dobrého doučovatele, můžete se podívat na náš blogpost o výhodách individuálního doučování.

Přijměte jazyk a kulturu

Chcete-li ze svého studia v zahraničí vytěžit co nejvíce, je nezbytné si osvojit jazyk. Využijte každou příležitost k procvičování svých znalostí angličtiny, a to jak ve třídě, tak mimo ni. Mluvte anglicky se svými spolužáky, hostitelskou rodinou i místními obyvateli. Sledujte místní televizní pořady a filmy, čtěte místní knihy a noviny. Čím více budete jazyk procvičovat, tím jistější a zběhlejší v něm budete.

Chcete-li se plně ponořit do místní kultury, musíte být otevření a ochotní přijímat nové zkušenosti. Ochutnávejte místní jídla, navštěvujte kulturní akce a poznávejte místní zvyky a tradice. To vám pomůže hlouběji pochopit kulturu a vytěžit ze svých zkušeností maximum.

Závěr

Na závěr lze říci, že studium angličtiny v zahraničí může být neuvěřitelně obohacující zkušeností. Může zlepšit vaše jazykové dovednosti, rozšířit vaše obzory a podpořit váš osobní i profesní růst. Chcete-li si vybrat správný výměnný program, zvažte své cíle, místo, školu, mimoškolní aktivity a délku trvání a časový harmonogram programu. Chcete-li ze své zkušenosti vytěžit co nejvíce, přijměte jazyk a kulturu, zapojte se, najděte si místní jazykové kurzy a bavte se! Studium angličtiny v zahraničí je investicí do vaší budoucnosti a může vám poskytnout cenné zkušenosti, dovednosti a přátele, kteří vám vydrží po celý život.