Obvyklé gramatické chyby, kterých se dopouštějí studenti anglického jazyka a rady jak se jim vyhnout

Obvyklé gramatické chyby, kterých se dopouštějí studenti anglického jazyka a rady jak se jim vyhnout

Publikováno: 3. 12. 2023 Autor: Juraj S.

Učit se angličtinu jako druhý jazyk je náročné, zejména pokud jde o zvládnutí jejích složitých gramatických pravidel. I pokročilí studenti se stále dopouštějí některých nejčastějších gramatických chyb. Pokud o nich budete vědět a budete mít na paměti několik příkladů, jak se jim vyhnout, může vám to pomoci k plynulejší angličtině bez chyb. V tomto příspěvku se podíváme na některé z nejčastějších gramatických chyb, kterých se studenti angličtiny dopouštějí, a poradíme vám, jak se jich vyvarovat, a také jak vám může lektor pomoci k plynulosti i sebejistotě. Pojďme se tedy ponořit do nejčastějších gramatických chyb, kterých se studenti angličtiny dopouštějí, a do toho, jak se jim vyhnout.

Shoda podmětu a slovesa

Jednou z nejčastějších gramatických chyb, kterých se studenti angličtiny dopouštějí, je neshoda předmětu a slovesa. Shoda podmětu se slovesem znamená, že podmět a sloveso ve větě se musí shodovat v čísle (jednotné nebo množné číslo), a být tak ve vzájemné shodě. Dá se říci, že podmět diktuje způsob časování slovesa, protože určuje, zda bude sloveso v jednotném nebo množném čísle. Předmět se slovesem se nazývá nexus. Například "He goes to school" je správné, ale "He go to school" je nesprávné.

Chcete-li se vyhnout chybám ve shodě předmětu se slovesem, je důležité určit předmět věty a ujistit se, že sloveso souhlasí v čísle. Nezapomeňte, že podmětem může být podstatné jméno, zájmeno nebo slovní spojení, které se chová jako podstatné jméno. Zde jsou 3 kroky, které vám pomohou vyhnout se chybám ve shodě předmětu a slovesa:

  1. Všimněte si předmětu věty
  2. Určete, zda se jedná o jednotné nebo množné číslo
  3. Vyberte správný tvar slovesa, který se shoduje s podmětem

Jako příklad můžeme výše uvedené kroky použít k analýze následujících vět:

  • The cat chases the mouse (správně)
  • The cat chase the mouse (nesprávně)

V první větě je slovo "cat" v jednotném čísle, takže sloveso "chases" s ním souhlasí, protože to (kočka) honí. Ve druhé větě sloveso "chase" s podmětem "cat" v jednotném čísle nesouhlasí, protože "chase" se vztahuje k to, které je v množném čísle.

Předložky

Předložky jsou další oblastí, ve které studenti angličtiny často chybují, a to z dobrého důvodu, protože se obvykle neřídí gramatickými pravidly, a proto je třeba si je z velké části zapamatovat. Předložky jsou slova, která nelze spojovat dohromady, a proto jsou vždy ve stejném tvaru. Předložky ukazují vztah mezi podstatným jménem nebo zájmenem a ostatními slovy ve větě. Vztah mezi podstatným jménem, zájmenem a dalšími slovy obvykle vyjadřuje předložka: on, off, under, over, in, of, behind, in front of, at, to, from, in front of, after, along, between, to, among atd.

Například v textu "He walked to the store" je předložka "do" použita k vyjádření vztahu mezi slovy "walked" a "store". Když se vrátil domů, šel z obchodu, a tak nyní předložka (můžeme ji také nazvat vztažným slovem) "z" vyjadřuje vztah mezi slovy "walked" a "store".

Jak vidíte, příkladů relačních slov je poměrně hodně.

Pro správné používání předložek je důležité pochopit jejich význam a použití. Předložky mohou být záludné, protože se ne vždy řídí pevnými pravidly, takže si obvykle musíte pamatovat, jak souvisejí s jinými slovy. Zde jsou 3 kroky, které vám pomohou předložky správně používat:

    Naučte se nejběžnější předložky a jejich významy. Věnujte pozornost předložkám (vztažnému slovu) ve frázích a idiomech Používejte předložky v kontextu, abyste se ujistili, že jsou použity správně

Jako příklad použití předložek lze uvést následující věty:

  • She is afraid of spiders (Správně)
  • She is afraid for spiders (Nesprávně)

V první větě je správně předložka "of", která vyjadřuje vztah mezi slovy " afraid " a "spiders". Ve druhé větě je předložka "for" nesprávná, což způsobuje změnu významu věty. V tomto případě by strach z pavouků znamenal strach jménem pavouků.

Gramatický čas

Používání časů je další oblastí, ve které mají studenti angličtiny často potíže. Čas se vztahuje na čas děje ve větě, například minulý, přítomný nebo budoucí. Základní časy jsou: přítomný čas o tom, co se děje tady a teď; minulý čas o tom, co se stalo v minulosti, a budoucí čas o tom, co se stane později. V angličtině mohou být všechny tři časy zastoupeny přítomným časem, tedy o něčem datovaném: O něčem současném: I come into the room and see what has happened; o něčem přítomném: I come into the room and see what has happened: O něčem budoucím: I stand here and wait; o něčem budoucím: I will come tomorrow. Například ve větě "She is walking to the store" se používá přítomný čas průběhový k vyjádření děje, který se odehrává právě teď.

Pro správné používání časů je důležité pochopit jejich význam a použití. Angličtina má 12 časů, což může být pro studenty náročné. Zde jsou 3 kroky, které vám pomohou časy správně používat:

  1. Zjistěte si základní časy (minulý, přítomný a budoucí) a jejich použití
  2. Všimněte si slov, která označují čas, například "včera" nebo "zítra"
  3. Používat časy v kontextu a ujistit se, že jsou použity správně

Jako příklad si vezměte následující věty:

  • Přítomný čas: I have lived here for five years (správně)
  • Minulý: I lived here for five years (Správně)
  • Budoucí: I will live here for five years (Správně)
  • I am living here for five years. (nesprávně)

V první větě se používá přítomný čas průběhový k označení děje, který začal v minulosti a stále trvá. Ve druhé větě je jednoduchý minulý čas použit k označení děje, který proběhl v minulosti a nyní je dokončen. Ve třetí větě je budoucí čas použit k popisu záměru žít na určitém místě po stanovený počet let v budoucnosti. A konečně čtvrtá věta je napsána v přítomném čase průběhovém, který se správně nepoužívá k popisu trvání času.

Členy

Předložky (a, an, the) jsou rodové slovní tvary a jsou jednou z hlavních příčin gramatických chyb v angličtině. Členy se používají k označení toho, zda je podstatné jméno konkrétní nebo obecné a zda je ženského nebo mužského rodu. Například ve větě "She ate an apple" se neurčitý člen "an" používá pro označení jakéhokoli jablka, zatímco ve větě "She ate the apple" se určitý člen "the" používá pro označení konkrétního jablka. Články vyžadují, aby mluvčí znal rod slov zpaměti, takže toto gramatické pravidlo je specificky obtížné, protože neexistují žádná pravidla, o která by se mohl opřít.

Pro správné používání členů je důležité pochopit jejich význam a použití. Zde jsou 3 kroky, které vám pomohou používat členy správně:

  1. Zjistěte si rozdíl mezi členy určitými a neurčitými
  2. Všimněte si kontextu, podle kterého určíte, zda použít člen určitý
  3. Používejte členy v kontextu, abyste se ujistili, že jsou použity správně

Prozkoumejte například následující věty:

  • He went to the store to buy milk (správně)
  • He went to a store to buy milk (Správně)
  • He went to store to buy milk (Nesprávné)

V první větě je slovo "the" použito k označení konkrétního obchodu. Ve druhé větě je slovo "a" použito k označení jakéhokoli čtenáři neznámého obchodu. V poslední větě chybí člen a věta zní neúplně.

Slovosled

Posledním gramatickým pravidlem, které způsobuje problémy studentům angličtiny a kterým se budeme zabývat, je slovosled. Slovosled se týká pořadí slov ve větě. V angličtině se dodržuje slovosled podmět-sloveso-předmět, který se však může měnit v závislosti na typu věty nebo důrazu ve větě. Například ve větě "She ate an apple" (snědla jablko) se dodržuje pořadí podmět-sloveso-objekt, ale ve větě "An apple she ate" (snědla jablko) se kvůli důrazu používá jiné pořadí slov. Pořadí slov tedy určuje význam věty, který může být zcela odlišný, i když jsou použita stejná slova.

Pro správné používání pořádku slov je důležité pochopit, jak jsou věty v angličtině strukturovány. Zde jsou 3 kroky, které vám pomohou správně používat pořadí slov:

  1. Učte se základní slovosled předmět - sloveso - objekt
  2. Všímejte si typu věty (oznamovací, tázací, rozkazovací nebo zvolací)
  3. Využívat slovosled ke zdůraznění určitých slov nebo myšlenek ve větě

Prozkoumejte například následující věty:

  • She is my friend (správně)
  • My friend she is (Nesprávné)

V první větě stojí podmět "she" před slovesem "is". Ve druhé větě je pořadí slov nesprávné a zní nešikovně.

Časté záměny

Existuje také mnoho běžných anglických slov, která studenti angličtiny často zaměňují. Patří mezi ně homonyma (slova, která znějí stejně, ale mají různý význam) a slova s podobným pravopisem nebo významem. Zde je několik příkladů často zaměňovaných slov a návod, jak je správně používat:

There/their/they're: "There" označuje místo, "their" je přivlastňovací zájmeno a "they're" je zkratka pro "they are". Nesprávné použití kteréhokoli z těchto slov zcela změní větu, například "they're friends" znamená, že dva nebo více konkrétních lidí jsou přátelé, zatímco "their friends" znamená, že mluvíte o přátelích někoho jiného.

Yours/you're: "Yours" je přivlastňovací zájmeno, zatímco " you're " je zkratka pro "you are". Stejně jako v předchozím příkladu nesprávné použití některého z těchto slov zcela změní větu; například " your friends " je konkrétní odkaz na přátele dané osoby, zatímco " you're a friend " znamená, že vy (dvě nebo více osob) jste přátelé.

Its/it's: "Its" je přivlastňovací zájmeno, zatímco "it's" je zkratka pro "it is". Například "the dog and it's bone" dává smysl, ale "the dog and it's bone" ne, protože věta by zněla " pes a to je kosť ".

Pomoc od lektora nebo zápis do kurzů angličtiny

Všechny tyto gramatické tipy vám sice pomohou vyhnout se častým gramatickým chybám, je ale důležité si uvědomit, že učení se správné gramatice je trvalý proces. Pokud se snažíte zlepšit své gramatické dovednosti sami, můžete zvážit pomoc od lektora nebo se zapsat do kurzu angličtiny. Lektor vám může poskytnout individuální podporu a pomoci vám identifikovat konkrétní slabé stránky. Níže uvádíme několik tipů, které vám pomohou co nejlépe využít proces učení ve spolupráci s lektorem:

  • Vyhledejte si lektora, který se specializuje na výuku angličtiny jako druhého jazyka
  • Najděte si lektora, který s vámi může pracovat pravidelně
  • Buďte připraveni klást během doučování otázky a dělat si poznámky
  • Procvičujte si mezi sezeními to, co se naučíte, abyste si upevnili pojmy

Doučovatel vám může pomoci i s pokročilejšími gramatickými pojmy, jako jsou frázová slovesa, kondicionály a modální slovesa. Tyto pojmy mohou být pro studenty angličtiny náročné, ale lektor vám pomůže je pochopit a správně používat. Lektory můžete najít ve většině velkých měst vyhledáním lektora angličtiny nebo učitele angličtiny a následným zadáním "vašeho města". Pokud byste se raději zapsali do kurzu s dalšími studenty, můžete je najít podobně vyhledáním kurzu angličtiny nebo lekcí angličtiny, za nimiž následuje "vaše město". Například:

Kromě spolupráce s lektorem existuje také mnoho online zdrojů, které vám mohou pomoci zlepšit vaše gramatické dovednosti. Patří mezi ně gramatické příručky, online kurzy a nástroje pro kontrolu gramatiky. Je však důležité používat tyto zdroje ve spolupráci s učitelem nebo doučovatelem, abyste se ujistili, že se učíte správně gramatiku a používání sloves.

Závěr

Závěrem lze říci, že učení anglické gramatiky je trvalý proces a osvojení si pravidel vyžaduje čas a úsilí. Nicméně identifikací běžných gramatických chyb a vyvarováním se jich mohou studenti angličtiny zlepšit svou plynulost a jistotu v mluvení a psaní. Nezapomeňte důsledně procvičovat znalosti a v případě potřeby vyhledejte pomoc lektora nebo jazykového odborníka. Dodržováním těchto tipů a strategií můžete získat větší jistotu a efektivitu v mluvené i psané angličtině.

Zlepšení gramatických dovedností může mít mnoho dalších výhod než jen mluvení a psaní v angličtině. Může vám pomoci jasněji a efektivněji komunikovat v osobním i profesním životě a může vám také otevřít nové možnosti cestování, vzdělávání a kariérního postupu. S odhodláním a správnými zdroji můžete zlepšit své gramatické dovednosti v angličtině a dosáhnout svých cílů v oblasti jazykového vzdělávání.