Překonávání jazykových bariér na pracovišti: klíčové tipy pro zaměstnance, pro které není angličtina rodným jazykem

Překonávání jazykových bariér na pracovišti: klíčové tipy pro zaměstnance, pro které není angličtina rodným jazykem

Publikováno: 8. 12. 2023 Autor: Juraj S.

Pracoviště je stále globalizovanější a rozmanitější. Lidé z různých kulturních a jazykových prostředí se setkávají, aby spolupracovali a pracovali na dosažení společného cíle. Tato rozmanitost může přinášet jedinečné pohledy a přístupy k řešení problémů, ale může také způsobovat komunikační problémy pro ty, pro které angličtina není rodným jazykem.

Jazykové bariéry mohou nerozeným anglicky mluvícím osobám ztěžovat efektivní komunikaci s kolegy, manažery a klienty, což může vést k nedorozumění a potenciálním konfliktům. Kromě toho mohou jazykové bariéry ovlivnit pracovní výkon, což znemožňuje dokončení úkolů a dosažení pracovních cílů.

Pomocí správných strategií a nástrojů však mohou nerodilí mluvčí tyto jazykové bariéry překonat a zlepšit své komunikační dovednosti na pracovišti. Cílem tohoto příspěvku na blogu je poskytnout praktické tipy a návody pro nerodilé mluvčí angličtiny, které jim pomohou překonat jazykové bariéry a dosáhnout úspěchu na pracovišti.

Ať už chcete zlepšit své jazykové znalosti, budovat vztahy s kolegy nebo zvýšit svou výkonnost v práci, tento příspěvek na blogu vám poskytne cenné informace, které vám pomohou překonat jazykové bariéry a dosáhnout úspěchu na pracovišti.

Zlepšete své jazykové znalosti

Za prvé: Zlepšení vašich jazykových znalostí je nejúčinnějším způsobem, jak překonat jazykové bariéry na pracovišti. Existuje mnoho způsobů, jak zlepšit své jazykové dovednosti, včetně navštěvování kurzů, používání aplikací pro výuku jazyků, sledování televizních pořadů a filmů v angličtině, cestování nebo pobytu v zahraničí a konverzace s rodilými mluvčími. Studium jazyka vyžaduje čas a odhodlání, ale jeho přínos může být významný nejen na pracovišti, ale v mnoha oblastech vašeho života. Zvládnutí dalších jazyků rozšíří vaše obzory a pomůže vám pochopit jiné kultury a způsoby života, což zase obohatí ten váš. Další tipy a informace o tom, jak můžete rozvíjet své znalosti angličtiny na pracovišti, najdete v příspěvku na našem blogu jak zlepšit svou obchodní angličtinu. Pokud se cítíte jistí ve svých základních znalostech angličtiny, můžete získat certifikát. To je na globalizovaném trhu práce cenný zdroj informací - zdroje o tom, který typ certifikátu je pro vás vhodný, najdete v našem blogovém příspěvku výběr správného certifikátu pro vaši kariéru. Na certifikační zkoušku se můžete lépe připravit pomocí následujícího příspěvku s názvem kompletní příprava na zkoušku z angličtiny.

Nebojte se požádat o vysvětlení

Když vstoupíte do mezinárodního pracovního prostředí, můžete se setkat se situacemi, kdy budete mít pocit, že jste nepochopili buď jazykový, sociální nebo kulturní kontext. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se požádat o vysvětlení. Vždy je lepší požádat o vysvětlení, než si vytvářet domněnky a špatně chápat sdělované informace - to by mohlo způsobit nepochopení i u osoby, se kterou hovoříte, a mohlo by to vyvolat různé typy konfliktů. Zdvořile požádejte kolegy nebo nadřízeného, aby vám vysvětlil nebo zopakoval, co řekl, případně aby vám to vysvětlil jiným způsobem. To vám nejen pomůže pochopit, co je sdělováno, ale také ukážete, že vás konverzace zajímá a chcete se poučit.

Příklady zdvořilého vysvětlování:

  • Promiňte, že vás přerušuji, ale úplně jsem to nepochopil. Můžete to prosím zopakovat? (I’m sorry to interrupt, but I didn’t quite catch that. Can you please repeat?)
  • Chci se ujistit, že tomu úplně rozumím. Můžete prosím potvrdit, že to, co jste řekl, bylo....(I want to make sure I understand that completely. Can you please confirm that what you said was….)
  • Promiňte, nejsem si jistý, zda jsem to pochopil správně. Mohl byste to prosím vysvětlit ještě jednou a jednodušeji?" ?(Excuse me, I’m not sure I understood that correctly. Could you please explain it again in simpler terms?)

Čtení a psaní v angličtině

Čtení a psaní v angličtině vám také pomůže zlepšit vaše jazykové znalosti. Čtení knih, novin a časopisů v angličtině vám pomůže lépe se seznámit s jazykem a zlepšit si slovní zásobu. Psaní v angličtině vám pomůže procvičit si gramatiku a stavbu vět. Můžete začít s jednoduchými e-maily kolegům nebo psaním krátkých zpráv. Začlenění angličtiny do každodenního pracovního života vám pomůže, aby se stala přirozenou součástí vaší pracovní rutiny - je to také nejjednodušší způsob, jak se postupně zdokonalovat v angličtině, protože při pravidelném procvičování k tomu dojde automaticky.

Tady je několik nejlepších tipů pro nácvik čtení a psaní v angličtině:

  • Čtěte pravidelně a hodně, abyste si zlepšili slovní zásobu a porozumění
  • Praktikujte techniky aktivního čtení, jako je podtrhávání a shrnování
  • Používejte výzvy k psaní k procvičování dovedností
  • Vyžadujte zpětnou vazbu od učitelů, lektorů nebo jazykových partnerů. Zlepšíte tak své dovednosti

Pokud si chcete přečíst ještě propracovanější tipy na procvičování čtení a psaní, podívejte se na tento příspěvek o efektivních studijních technikách.

Najděte si partnera pro jazykovou výměnnou konverzaci nebo lektora

Nalezení partnera pro jazykovou výměnnou konverzaci může být skvělým způsobem, jak zlepšit své jazykové znalosti a překonat jazykové bariéry na pracovišti. Partner pro jazykovou výměnnou konverzaci je osoba, která zná jazyk, který se snažíte naučit, a má také zájem se jazyk naučit. Můžete se vzájemně procvičovat v mluvení a získávat zpětnou vazbu o svých jazykových dovednostech. Může to být zábavný a efektivní způsob, jak zlepšit své jazykové dovednosti a navázat vztahy s kolegy. Pokud nemůžete najít vhodného jazykového partnera, můžete místo toho zvážit osobního lektora. Najít lektora, který vám poskytne vedení a podporu a který rozumí vaší potřebě zlepšit si angličtinu v obchodních situacích, je základem úspěšného procesu učení. Osobní doučování může být užitečné při získávání zpětné vazby, která vás bude motivovat a udrží vás na správné cestě, opraví případné gramatické chyby a chyby ve výslovnosti a pomůže vám stanovit si cíle učení (tipy na zlepšení anglické gramatiky najdete v našem příspěvku na blogu obvyklé gramatické chyby).

Pokud se rozhodnete najít místního lektora, webové stránky s doučováním vám umožní vyhledávat speciálně podle vašich potřeb, například doučovaní obchodní angličtiny Olomouc nebo doučovaní angličtiny Hradec Králové. Tímto způsobem budete moci najít doučovatele, který vám pomůže s vašimi specifickými potřebami. Chcete-li se dozvědět více o tom, jak vám může lektor pomoci zlepšit vaše jazykové znalosti, přejděte na náš blogový příspěvek o výhodách individuálního doučování angličtiny.

Navštěvujte jazykové kurzy nebo semináře

Účast na jazykových kurzech nebo seminářích může být také účinným způsobem, jak zlepšit své jazykové znalosti. Mnoho společností nabízí jazykové kurzy nebo lekce pro nerodilé mluvčí angličtiny. Tyto kurzy mohou poskytnout strukturovanou výuku a pomoci vám zlepšit jazykové dovednosti ve formálnějším prostředí. Mohou také poskytnout příležitost setkat se s dalšími nerodilými mluvčími a vytvořit si síť podpory. Chcete-li najít místní jazykovou školu v blízkosti místa, kde žijete a pracujete, vyhledejte klíčová slova, jako například kurzy angličtiny Praha nebo kurzy angličtiny Brno.

Pozor na kulturní rozdíly

Kulturní rozdíly mohou přispívat i k jazykovým bariérám na pracovišti. Osoby, pro které angličtina není mateřským jazykem, nemusí znát některé idiomy, slang nebo kulturní odkazy používané rodilými mluvčími. Kromě toho budou mít různé kultury odlišné normy, pokud jde o pracovní kulturu, mezilidské vztahy a něco tak jednoduchého, jako je to, o čem se bavíte při obědě. V důsledku toho může být komunikace náročnější. Chcete-li tyto překážky překonat, je důležité mít na paměti kulturní rozdíly a v případě potřeby věnovat čas jejich osvětlení. Opět platí, že pokud si nejste jisti něčím, co člen vašeho týmu, manažer nebo klient myslel nebo udělal, požádejte o vysvětlení a snažte se pokud možno nevytvářet žádné domněnky, dokud se situace nevyjasní.

Níže uvádíme několik příkladů různých pracovních kultur:

Styl komunikace: V některých kulturách se upřednostňuje přímá komunikace, zatímco v jiných je běžnější komunikace nepřímá. V některých kulturách může být například považováno za neslušné mluvit přímo a asertivně, zatímco v jiných je přímá řeč podporována.

Vnímání času: Různé kultury vnímají čas různě. V některých kulturách je například vysoce ceněna dochvilnost, zatímco v jiných je několikaminutové zpoždění přijatelné. To může vést k nedorozuměním a konfliktům na pracovišti, zejména při plánování porad nebo schůzek.

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem: Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem není na celém světě považována za zcela stejnou. Některé kultury například upřednostňují rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a mohou odcházet z práce dříve, aby se věnovaly osobním povinnostem, zatímco v jiných kulturách je práce považována za nejvyšší prioritu.

Osobní prostor: Osobní prostor se může v jednotlivých kulturách lišit - některé kultury si cení osobního prostoru a jiné dávají přednost těsné blízkosti. To může ovlivnit interakce s kolegy a klienty, zejména během schůzek nebo při pozdravu.

Rozhodování: Některé kultury si cení individuálních rozhodnutí, zatímco jiné dávají přednost skupinovým rozhodnutím. To může ovlivnit týmovou dynamiku a spolupráci na pracovišti.

Oblečení: Různé kultury mají různé normy pro oblékání. Některé kultury dávají přednost formálnějšímu oblékání na pracovišti, zatímco jiné mohou být uvolněnější. To může vést k nedorozuměním a konfliktům na pracovišti, zejména při práci s kolegy z odlišného kulturního prostředí.

Navazujte vztahy s rodilými mluvčími

V souvislosti s tématem kulturních rozdílů lze říci, že budování vztahů s lidmi jiných národností, včetně rodilých mluvčích, může být skvělým způsobem, jak zlepšit své jazykové znalosti a překonat jazykové bariéry na pracovišti. Snažte se budovat vztahy s kolegy, se kterými musíte mluvit anglicky, a pravidelně s nimi hovořte. To vám pomůže procvičit si jazykové dovednosti a získat větší komfort při mluvení anglicky. Budování vztahů vám také pomůže vytvořit si podpůrnou síť a cítit se na pracovišti příjemněji, což sníží pravděpodobnost nedorozumění a nepříjemných situací.

Další tipy, jak překonat jazykové bariéry v práci:

Pokud jsme se věnovali některým základním snahám, které můžete vyvinout pro zlepšení svých sociálních a profesních dovedností na mezinárodním pracovišti, projdeme si další způsoby, jak se můžete snažit začlenit globální, kulturní a jazykové povědomí do svého pracovního výkonu.

Mluvte pomalu a zřetelně

Mluvení pomalu a zřetelně může nerodilým mluvčím pomoci porozumět tomu, co se říká. Při mluvení se snažte používat jednoduchý jazyk a vyhněte se používání složitých slov nebo frází, které by mohly být obtížně srozumitelné. Při mluvení nespěchejte a občas udělejte pauzu, abyste ostatním umožnili klást otázky nebo poskytnout zpětnou vazbu.

Procvičujte aktivní naslouchání

Aktivní naslouchání je důležitou dovedností pro efektivní komunikaci na pracovišti. Aktivní naslouchání zahrnuje plné soustředění na to, co je řečeno, porozumění sdělení a poskytnutí zpětné vazby. Je důležité aktivně naslouchat kolegům a nadřízeným, abyste se ujistili, že rozumíte tomu, co je sdělováno. Můžete také klást otázky nebo poskytovat zpětnou vazbu, abyste dali najevo, že jste zaujati a zajímáte se o konverzaci.

Buďte si jistí sami sebou

Důležité je být si jistý sám sebou a svými schopnostmi, i když nejste rodilý mluvčí angličtiny. Nedovolte, aby vám jazykové bariéry bránily v dosažení vašich cílů na pracovišti. Pamatujte, že každý má jiné silné a slabé stránky a jazykové dovednosti jsou jen jedním z aspektů vašich profesních schopností. Pokud se potýkáte s jazykovými bariérami, nebojte se poradit se svým nadřízeným nebo kolegy o způsobech, jak zlepšit své komunikační dovednosti.

Používejte komunikační pomůcky

Nakonec, to, co nejvíce potřebujete k překonání jazykových bariér v práci, je dobrá komunikace - a není žádná ostuda použít jakékoli prostředky, které máte k dispozici, abyste dosáhli co nejlepší komunikace. Zde jsou dvě základní pomůcky, které vám pomohou zlepšit výkonnost:

Zvýrazněte své sdělení pomocí vizuálních materiálů

Vizuální pomůcky mohou být účinným způsobem, jak překonat jazykové bariéry na pracovišti. Například použití obrázků, grafů nebo tabulek k vysvětlení konceptu může pomoci objasnit informace a usnadnit jejich pochopení. Pokud prezentujete informace, může použití vizuálních pomůcek pomoci posluchačům sledovat a pochopit prezentované informace.

Využijte technologie ve svůj prospěch

Existuje mnoho technologických nástrojů, které mohou nerodilým mluvčím pomoci překonat jazykové bariéry na pracovišti. Například překladatelský software vám pomůže přeložit písemnou nebo ústní komunikaci do vašeho rodného jazyka, což usnadní její pochopení. Software pro rozpoznávání řeči může pomoci přepsat mluvenou řeč do textu, což může být užitečné pro nerodilé mluvčí, kteří mohou mít problémy s porozuměním mluvené řeči.

Závěr

Závěrem lze říci, že překonání jazykových bariér na pracovišti může být náročné, ale není nemožné. Nerodilí mluvčí mohou využít řadu strategií, které jim pomohou zlepšit komunikační dovednosti, navázat vztahy s kolegy a dosáhnout úspěchu na pracovišti. Zlepšením jazykových dovedností, používáním vizuálních pomůcek, zohledněním kulturních rozdílů, budováním vztahů s rodilými mluvčími a zachováním pozitivního přístupu a vytrvalosti mohou nerodilí mluvčí angličtiny překonat jazykové bariéry a dosáhnout svých profesních cílů.