Author's photo
Anonymous author
fyzika - sš

Fyzika

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo pomoct s tímto příkladem? Nevím si rady.

Attachments:
Question image
2 answers
Spočítáme kolik vlnových délek se vejde do dráhového rozdílu, vynásobením 2π dostaneme odpovídající fázový posun, pro ekvivalenci úhlů můžeme převést do intervalu <0 ; 2π):

červené: ∆l / lambda ~= 3/2, posun 2π•3/2 resp. 2π•1/2 = π, destruktivní interference (opačná fáze)

zelené: ∆l / lambda = 2, posun 2π•2 resp. 2π•0 = 0, konstruktivní interference (stejná fáze)

fialové: ∆l / lambda = 5/2, posun 2π•5/2 resp. 2π•1/2 = π, destruktivní interference (opačná fáze)
Když dráhový rozdíl delta s = lichému počtu půlvln, tak delta s = (2k+1)*lambda/2 a pak spojená vlnění jsou proti sobě a navzájem se vyruší a nastane inteferenční minimum,
když dráhový rozdíl delta s = sudému počtu půlvln, tak delta s = 2k*lambda/2 a pak spojená vlnění jdou spolu a navzájem se sečtou a nastává interferenční maximum.
Vlastně tu máme uvedeno, kolikrát je dráhový rozdíl délka delší, než vlnová délka, čili například zde je dráhový rozdíl jeden mikrometr a vlnová délka se do tohoto dráhového rozdílu vejde postupně 1.5*( pro vlnovou délku 0.66 mikrometru), 2* (pro vlnovou délku 0.5 mikrometru) , 2.5* (pro vlnovou délku 0.4 mikrometru) . Koherenční délka je pro "normální" světlo cca 10 vlnových délek. To znamená, pokud cheme pozorovat interferenci například světla o vlnové délce 0.79 mikrometru, tak musí být maximální dráhový rozdíl cca 10* lambda = 10 * 0.79 mikrometru = 0.0079 mm. Zde je vlnová délka od 0.4 - 0.6 mikrometru, takže maximální dráhový rozdíl by mohl být 4 - 6 mikrometrů, zde je 1 mirometr, tedy asi tak 2*.
Attachments:
Answer image
Comments:
Anonymous author
Děkuji.