Author's photo
Anonymous author
matematika

Konstrukce trojúhelníku

Dobrý den potřeboval pomoci jak udělat konstrukci trojúhelníku: Sestrojte ΔABC je-li dáno: a+c=8cm, b=4cm, α= 45°. Děkuji za odpovědi.

2 answers
Graficky viz níže: sestrojit polopřímku AB (B zatím není)), pak graficky úhel 45° (viz kresba a na toto rameno nanést od A délku b = 4 a máme bod C.
Pak vést rovnoběžku s polopřímkou A(B ještě není) tím bodem C (také graficky kružítkem viz kresba) a pak udělat kružnici (oblouk) o poloměru a+c=8 z vrcholu A a tím obloukem protnout tu rovnoběžku a máme bod D i tu polopřímku A(B, co ještě není) a máme C´. Pak vzdálenost CD = délka spojnice AB = c , kružítkem nanést na polopřímku od A a máme B, pak pro kontrolu od bodu B vzít kružítkem vzdálenost BC=a , tu přenést na prodloužení AB a musí to vyjít do C´ s jistou přesností a pak součet bude c+a = 8
Attachments:
Answer image
Comments:
Anonymous author
děkuji za odpověď moc mi pomohla
MILAN K.
Jedno upřesnění, správně to mělo ale být takto, na polopřímce AB se udělá bod C´"vpravo", a protože víme, že od bodu B, který ještě nemáme to bude "nahoru" k bodu B = délka a,"vodorovně" k bodu C´ také délka a,tedy rovnoramenný trojúhelník pomocný. Pak spojnice C´B se rozpůlí kružítkem a dostaneme bod M.Z bodu M se vede kolmice na tu pomocnou základnu C´B a protne nám tu polopřímku AB a tím TEPRVE dostaneme bod B a skutečně bude platit, že od B "vlevo = c, od B "vpravo = a,pro kontrolu k BC=a
MILAN K.
Rád bych Vám to znovu nakreslil, ale není jak, tak když zadáte otázku znovu nebo na můj email aztli@seznam.cz, tak Vám to večer pošlu. Ono to totiž vychází prakticky stejně (na 0.996 * správná délka), ale v rámci té "první" konstrukce tam je malá grafická nepřesnost 0.14 mm, když se to udělá třeba 2:1 a to není rozpoznatelné graficky(takhle se nekreslí přesně ani na katastru do grafických map), tak jsem Vám ji nejprve takto nakreslil, ale správně je fakticky jak uvádím níže.
Tak než se trápit s grafickou konstrukcí mizivé přesnosti, je lépe to vypočíst exaktně viz níže:
Je to něco podobného, jako řešit algebraické rovnice graficky, tak fakticky tomu tak je i zde, ale aktuálně se tak počínalo v 18. století a předtím, když nebyla možnost to řešit jinak, ale přesto to algebraicky dokázali vyjádřit, jen byl problém, jak dostat potřebný počet desetinných míst, je to prostě dnes naprosto k ničemu, bídná přesnost, naprosto nepoužitelné v nižší (= pozemní) geodésii při jakémkoliv vytyčování.
Attachments:
Answer image