Author's photo
Anonymous author
fyzika - sš

Elektrický obvod

Hezký podvečer. Prosím o pomoc s výpočtem. Jsou mi jasná zapojeni rezistoru- paralelní a sériové, ale nevím, co s tím vnitřním odporem.

Attachments:
Question image
2 answers
Viz níže, máte to rozepsané, ale R1 nebude 24 ohmů, protože v té větvi bude jak jinak, než 4.8V (na všech třech je stejné), pak 4.8V se dělí v té větvi sériově v součtu jako 4.8 V = 20 ohmů * 0.2 A + R1 * také 0.2 A = 4 V + 0.¨2*R1, pak R1 =(4.8V - 4V) / 0.2A = 0.8V / 0.2A = 4 ohmy , R1 = 4 ohmy, čili elektromotorické je 12.6V, pak po připojení zátěže klesne na 12 V (prostě voltmetr (bez zátěže v proudookruhu) ukáže na elektrodách toho zdroje 12.6 V, ale při propojení proudookruhu 12.0V), přičemž ve skutečnosti i ten voltmetr je fakticky jakýsi spotřebič, ale nemá z pochopitelných důvodů nekonečně veliký odpor,takže alespoň co největší , ikdyž by v ideálním případě to tak mělo být(=nelze zařídit)
Attachments:
Answer image
To má být vnitřní odpor zdroje , který způsobuje při zapojení proudookruhu s ostatními užitečnými spotřebiči či odpory pokles napětí, prostě i ten zdroj napětí se tak trochu chová jako spotřebič. To proto, že nejde vyrobit zdroj, který by měl nulový odpor, jelikož je z konkrétního materiálu a to způsobuje odpor vůči proudu při průchodu, alias pokles napětí
Comments:
MILAN K.
můžete si to překreslit, jako by ten zdroj měl nulový vnitřní odpor a ten vnitřní odpor nakreslit "vedle něj" v sérii, protože i ten zdroj samotný je vůči ostatním prvkům v sérii. V té sérii je R3, pak zdroj sám a pak celé to paralelní trojvětví, které jde nahradit jakoby náhradním odporem zase v sérii a chce se po Vás elektromotorické napětí zdroje, jaké by bylo pouze na tom nezatíženém zdroji bez zapojeného proudookruhu s těmi odpory. A to pochopitelně při zátěži poklesne
Anonymous author
Děkuji za upřesnění. Mohu tedy poprosit o řešení s postupem?
Anonymous author
Vyšlo mi to: R1= 24 ohmů U celkové (svorkové)= 12 V. Pak tedy výpočet elektromotorického napětí jako Ue= 12+1,2 x 0,5= 12,6 V.