Kde brousit při hledání vhodných materiálu při studiu AJ

Kde brousit při hledání vhodných materiálu při studiu AJ

Publikováno: 24. 1. 2024 Autor: Klaudie O.

O tom, proč nepoužívám tzv. Coursebooks (= učebnice obsahující celý kurz) již víte z mého předešlého článku "Výhody a nevýhody používání učebnic při výuce angličtiny". Kam ale na všechna ta cvičení, články, videa a poslechy chodím? Zde se zaměříme na výčet mých 10 nejoblíbenějších stránek a proč se na ně opětovně vracím.


1. Live worksheets - je to vlastně taková kolektivní knihovna cvičení od učitelů pro učitele. Jakékoliv gramatické téma tam má četné zastoupení různých cvičení. Platí to prakticky pro všechny jazykové úrovně.

2. English Grammar AT: Gramatických témat tam sice není tolik jako na stránce Live worksheets, nicméně jsou tam spíše ta komplexnější. Obvykle si můžeze vybrat ze 3 jazykových úrovní k procvičení dané gramatiky a cvičení je tam relativně hodně k jednotlivým gramatickým jevům.

3. LinguaHouse: Lektory z jazykových škol tolik nenáviděný LinguaHouse má ale oproti kurzovým učebnicím jednu obrovskou výhodu - jsou tam spíše jednotlivé lekce zaměřené na určitou slovní zásobu všech úrovní angličtiny (včetně právnické, obchodní nebo lékařské AJ) a můžete si je tak poskládat jak uznáte za vhodné. Lekce vždy obsahují vysvětlení požadované slovní zásoby, použití této slovní zásoby ve větách psaných i mluvených, článek, video nebo poslech - vše cvičí tuto slovní zásobu. A když se gramatickou částí trefí zrovna do toho co probíráte, je to takový bonus Nicméně já většinou gramatická cvičení čerpám z jiných zdrojů.

4. Umíme Anglicky: Výborný nástroj pro online výuku - jedná se zejména o gramatická cvičení interaktivní formou, nabízí také porozumění textu, poslechy a různé hry. Nejvíce tento potenciál sice využijí děti ze ZŠ, u dospělých mám ale také pozitivní ohlasy.

5. Games to learn English: Mnoho interaktivních her, které povzbuzují děti k používání AJ - obsahuje hry od hláskování, her na zapamatování a používání slovní zásoby, po použití určené gramatiky. Mají opravdu široký výběr her a často jsou to na čas, což může pozitivně motivovat zejména soutěživé studenty.

6. Games 4 ESL: Podklady z této stránky jsou vhodné spíše na osobní výuku - obsahují totiž zejména sady tzv. flashcards pro začátečnickou slovní zásobu, nápady na stolní a interaktivní hry a podobně.

7. Test-English: Na této stránce se mi líbí zejména to, že mají ke gramatickým jevům naprosto přehledná vysvětlení a tabulky, na které navazují jejich cvičení. Vše až po úroveň C1. 

8. Book Bildr: Je odlišný od všech ostatních zmíněných nástrojů - jedná se o tvoření digitálních knížek, kde si děti samy píší příběh. Knihy mají přednastavený formát a na každé stránce obrázky, které jim dodávají inspiraci pro napsání delšího příběhu.

9. Write and Improve: Obsahuje zase širokou škálu materiálů pro procvičování psaní napříš všemi úrovněmi AJ. Je to výborný pomocník zejména pro přípravu ke zkouškám, protože jeho systém dokáže poskytnout zpětnou vazbu a bodové ohodnocení k napsanému textu.

10. ChatGPT: A pokud se mi stane, že nenajdu vhodný článek, nebo cvičení s použitím vhodné slovní zásoby, pak si takové cvičení/článek nechám jednoduše vytvořit přes AI. Je ale potřeba každé cvičení/článek překontrolovat a případně některá slovíčka či slovní spojení nahradit jednoduššími.


A tím mám pokryté vlastně všechny jazykové disciplíny: mluvení, gramatiku, porozumění textu, poslechy i psaní. Tento systém výuky může sice ze začátku vypadat pro lektora děsivě a složitě, po chvíli ale už víte, kde máte co hledat a příprava tak není o moc delší, než otevření učebnice :-)