Důkazy redukujících sacharidů

Ve škole jsme dělali při laboratorních cvičeních důkazy redukujících sacharidů. Zjistili jsme, že z našich vzorků jsou redukující glukosa, fruktosa, laktosa a maltosa. Sami si máme doma vypracovat protokol a do vyhodnocení máme napsat vzorec jednoho z redukujích sacharidů a vysvětlit proč je redukující (prý něco s volným poloacetalem). Prosím o radu, co tam mám napsat.

1 answer
Dobrý den,
při laborkách jste se asi setkali s pojmem Fehlingovo činidlo. Reakce funguje na principu, že pokud je sacharid redukující, činidlo redukuje a sám se zoxiduje. Ohledně protokolu doporučuji jet podle osnovy: úkol, pomůcky, látky (to klidně můžete zahrnout do pomůcek), postup (stručně a jasně), vyhodnocení a závěr (jak se reakce povedla)

Ohledně vyhodnocení:
Poloacetal je látka, kde je středový uhlík a na něm navázáno -OH, -H, -OR a -R (písmeno R je zbytek toho, co je na uhlíku navázáno)
Každopádně pro vás je důležité -OH, neboli poloacetálový hydroxyl. Vodík v něm zredukuje činidlo. Pokud není volný (je schovaný ve vazbě) nelze pomocí něj redukovat. A kde ho najít. :D Takže: podíváte se na sacharid, musí být nakreslen jako cyklus a najdete si na něm kyslík, který nám kruh spojuje. Pokud je na uhlíku vpravo vedle něj OH skupina, koukáte se na poloac. hydroxyl. VŠECHNY monosacharidy jsou redukující. Ale pokud je více sacharidů vedle sebe, může se stát, že vytvoří vazbu (toto je O-glykosidová vazba) tím, že svoje poloac.hydroxyly spojí a už žádné nezbydou, sacharid pak není redukující. Poloacetal hledejte na obou kruzích a stačí jeden, aby byl sacharid redukující. :))
Pokud je to nějak zmatečné, dejte mi vědět, já vám pošlu odkaz a vysvětlíme si to online, bude to chvilka. :)
Comments:
Petra V.
Dobrý den. Moc to nechápu. Mohla byste tedy prosím online??? Děkuji.