Author's photo
Anonymous author
fyzika - zš

Odpor rezistoru

Lámu si hlavu s výpočtem viz foto. Prosím o pomoc

Attachments:
Question image
2 answers
Napětí na rezistoru je 12 V - 4 V = 8 V (napětí zdroje - napětí na voltmetru). Proud rezistorem je 0,5 A, protože přes každou paralelně zapojenou žárovku jde proud 0,25 A a tedy do uzlu jde proud 0,5 A a rozděluje se do obou větví se žárovkami po 0,25 A. Odpor rezistoru je tedy U/R, va našem případě 8/0,5 = 16 Ohmů.
Toto je celkem jednoduchý obvod skládající se z celkem tří spotřebičů (2 žárovky a rezistor) a jednoho zdroje. Pro el. proud na spotřebičích platí jednoduché pravidlo. Pokud jsou spotřebiče zapojeny paralelně (vedle sebe), jejich výsledný proud se sčítá z dílčích proudů na každém ze spotřebičů. Ovšem pokud jsou spotřebiče zapojeny sériově (za sebou), na obouch je stejný proud. Pro napětí je to naopak. Pokud jsou zapojeny paralelně, na obouch je stejné napětí. Pro sériové zapojení se napětí sčítá.

Pokud se podíváme na zapojení na obrázku, vidíme, že obě žárovky ještě s voltmetrem jsou zapojeny paralelně. To znamená, že na celém tomto paralelním zapojení (2 žárovky a voltmetr) je ztráta napětí 4 V z 12 V, které nám dodává zdroj, a tudíž nám na rezistor zbyde 8 V. (12 V - 4 V = 8 V)

Pro proud platí zase ty pravidla, že pokud je něco zapojeno sériově (ampérmetr a žárovka), je na obojím stejný proud -> žárovka odebírá proud 0,25 A. Pokud se spotřebiče zapojí paralelně (žárovky a voltmetr), výsledný proud zjistíme sečtením dílčích proudů na jednotlivých spotřebičích. Uvažujeme, že na voltmetru žádný proud odebírán není a tudíž se výsledný proud paralelního zapojení rovná součtu proudů jen na žárovkách (0.25 A + 0,25 A = 0,5 A). A jak je to s proudem na rezistoru? Protože je zapojený sériově s paralelním zapojením žárovek, je na něm stejný proud, jakou je součet proudů na žárovkách, takže 0,5 A..

Odpor rezistoru se spočítá podle Ohmova zákona : R = U/I, kde U je napětí na rezistoru a I je proud na rezistoru. Po dosazení hodnot z předchozích 2 odstavců dostaneme, že: 8 V / 0,5 A = 16 Ohmů.