Have

Zdravím pomůže mi někdo

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
souhlasím se Zdeňkem, i s tou opravou té šestky. Jde o to že když máme něco co bylo normálně v minulosti a je to ukončené. A někdy nám pomůžou i časová určení např. to yesterday, two days ago, last year apod, tak dáme minulý čas prostý - prostě jen sloveso v minulém čase. A když jde o něco co třeba probíhalo delší dobu až doteď, nebo ještě není ukončeno, nebo se to stalo teď před chvilkou a má to následky do současnosti, tak prostě dáváme předpřítomný, který se skládá z toho tvaru has/have, a třetího tvaru slovesa (někdy je to prostě stejné jako to sloveso v minulosti tj. dáme na konci ed, a někdy, když jde o nepravidelné sloveso, tak je tam ten třetí tvar a musíme se naučit prostě naspamět jaké ty tvary to jsou). Ty pravidelné jsou třeba asked, missed, a nepravidelné třeba seen (see, saw, seen). Na to použití have a třetí tvar zase někdy pomůžou typická slovíčka které se často s tímhle časem vyskytují.. třeba to yet (dosud ne), nebo just (právě) - právě jsem viděl - I have just seen.. Třeba stojím na chodníku jako opařený, vyvalené oči, jde kolem kámoš a ptá se, co že jsi tak vykulenej, a já řeknu, právě jsem viděl jet tady Opici na motorce (nebo cokoli).. stalo se to před chvílí a nechalo to na mě ty následky. Tak použiju to have seen monkey on a motorbike. ;-)
Komentáře:
Radek L.
A teď ty zrádné případy.. říkal jsem že last year se často pojí s minulým prostým. Ale když řeknu že se "učím anglicky během celého minulého roku" - třeba na otázku, jak dlouho se učíš anglicky (kde by tazatel použil ten samý čas), I have been learning English one year, nebo: during whole last year. To slovíčko during (během, po dobu) nám zdůrazní ten průběh. Naopak: jsem třeba vyhrál mistrovství ČR v pití piva před rokem (ukončená událost) I won Czech championship in beer drinking a year ago.
Radek L.
A teď konkrétně na té první větě. Je tam so far (až dosud, do této chvíle... a ještě ta dovolená pokračuje).. to je typické slovíčko na průběh (have + třetí tvar). Kdyby tam místo toho so far bylo třeba last month (a nebyla tam ta druhá věta že jim zbývaj ještě dva dny), tak je to zase jasný minulý čas prostý - I had a lovely holiday last month. A je to.
1 – ate
2 – did not get
3 – was not
4 – have just seen
5 – have not asked
6 – really missed
Komentáře:
Zdeněk Ř.
Oprava: 6 – have really missed