Author's photo
Anonymní autor
ekonomie

Transferový výdělek a Ekonomická renta

Zdravím, mohl by mi prosím někdo jednoduše vysvětlit pojmy z Ekonomie - Transferový výdělek a ekonomická renta? Má to být v souvislosti z výrobními faktory a také na trhu práce. Mockrát děkuji.

1 odpověď
Transferový výdělek se týká výdělku, který je vyplácen za využívání výrobního faktoru, aniž by tento faktor musel aktivně pracovat nebo se podílet na vytvoření produktu nebo služby. Je to tedy výdělek, který je přiznán vlastníkovi výrobního faktoru pouze na základě jeho vlastnictví, nikoliv na základě jeho práce nebo účasti.

Příklad transferového výdělku: Osoba vlastní kus půdy, která je vhodná pro zemědělskou produkci. Tato osoba může získat výdělek v podobě půdního nájemného od zemědělce, který tuto půdu využívá k pěstování plodin. Tento nájem je transferový výdělek, protože majitel půdy získává příjem za využití půdy, aniž by sám aktivně pracoval na produkci plodin.

Ekonomická renta je zisk nebo příjem, který je nad rámec minimálního odměňování, které je nutné zajistit, aby určitý výrobní faktor zůstal v daném odvětví. Jinými slovy, je to nadměrný zisk, který vlastník výrobního faktoru získává díky vzácnosti nebo vysoké poptávce po tomto faktoru na trhu.

Příklad ekonomické renty: V určitém regionu existuje omezené množství zemědělské půdy s optimálními podmínkami pro pěstování specifické plodiny, která je velmi oblíbená na trhu. Vlastníci této půdy mohou získat ekonomickou rentu, protože poptávka po půdě je vysoká a vlastníci mohou požadovat vyšší nájemné než by bylo nutné k pokrytí nákladů na pěstování plodin.

Na trhu práce se ekonomická renta může vztahovat k vysokým mzdám, které jsou vypláceny za práci, která vyžaduje specifické dovednosti a znalosti, které jsou vzácné na trhu práce.

U obou těchto pojmů je důležité si uvědomit, že se v nich odráží nerovnosti a rozdíly ve vlastnictví výrobních faktorů a jejich využití na trhu.