Author's photo
Anonymní autor
ekonomické předměty

V jakém případě jsou jednicové i režijní náklady považovány za přímé náklady?

Zdravím všechny. Může mi prosím někdo poradit s úkolem:

V jakém případě jsou jednicové i režijní náklady považovány za přímé náklady?

A naopak v jakém případě jsou jednicové i režijní náklady považovány za nepřímé náklady?

DĚKUJI VŠEM

2 odpovědí
to jsou nějaké speciální případy (okrajové). režijní náklady aby byly přímé, musely by být přímo přiřaditelné k výrobě.. kdyby třeba v rámci administrativních pracovníků firmy byl specialista třeba co zajišťuje zásobování materiálu do výroby (a bez něj by nebylo možné zajistit že ten materiál tam bude všechen a včas), udržbáře pro výrobu který opravuje stroje aby nezůstaly stát když se něco drobného porouchá (a nikoli pro celý podnik) a tak.. Prostě aby to šlo přiřadit. Museli bychom mít rozpitvané jednotlivé náklady (a třeba ty zaměstnance) na to co se vztahuje k výrobě, administrativě a správě. Třeba odpisy - abychom měli odpisy výrobních zařízení vyčíslené (ne jen odpisy celkem). Tak ty bychom pak mohli dát jako "přímé" náklady výroby.

No a aby jednicové byly nepřímé? Tak tam mě napadá, že by třeba jednotlivé druhy výrobků které firma dělá, měly svůj vlastní marketing - reklamy v televizi, letáky, předváděcí akce apod. Nesouvisí to přímo s výrobou, není to úplně nutné (bez toho by to šlo ten výrobek normálně udělat), ale zároveň je tam nějaká vyčíslitelná částka nákladu na konkrétní výrobek - dá se stanovit norma těchto marketingových nákladů na 1 kus (1 kg, 1 litr apod.) tj. na jednici.
To je tak co si myslím, nejsem vyučující ve vašem předmětu, nevím co měl na mysli on/ona. Ale toto by mi přišlo logické, jestli tedy máte něco k tomu říct.
Režijní náklady:
1. Nepřímá materiálová režie: Patří sem náklady na materiály, které nejsou přímo použity nebo spotřebovány ve výrobním procesu, například náklady na obaly a etikety.

2. Nepřímá mzdová režie: Patří sem náklady na pracovní sílu, která se přímo nepodílí na výrobním procesu, například náklady na úklidové pracovníky nebo kancelářský personál.

3. Výrobní režie: Patří sem náklady na zařízení, vybavení a další zdroje používané ve výrobním procesu.

4. Všeobecná a správní režie: Patří sem náklady na mzdy vedoucích pracovníků a správních zaměstnanců, nájemné, služby a ostatní všeobecné a správní náklady.

Tři druhy režie jsou přímá režie, nepřímá režie a režie všeobecná.

Přímá režie zahrnuje náklady, které přímo souvisejí s výrobou zboží nebo služeb. Nepřímá režie zahrnuje náklady, které přímo nesouvisejí s výrobou zboží nebo poskytováním služeb, například správní náklady. Všeobecná režie zahrnuje náklady, které přímo nesouvisejí s výrobou zboží nebo poskytováním služeb, ale jsou nezbytné pro provoz podniku, např. nájemné a služby.

Do režie nezahrnuje
Režijní náklady nezahrnují přímé náklady na výrobu výrobku nebo služby. Přímé náklady jsou takové, které lze přímo přiřadit k výrobě určitého zboží nebo služby. Nepřímé náklady jsou naopak ty, které nelze přímo přiřadit k výrobě konkrétního zboží nebo služby, ale vznikají při celkovém provozu podniku. Příkladem režijních nákladů jsou nájemné, služby, pojištění a kancelářské potřeby.