Učtovaní

Dobrý den, chyběla jsem ve škole na učivo rozvahových účtů. Mohu poprosit a nějake stručné vysvětlení? Z učebnice tomu vůbec nerozumím. Nevím které položky se účtují jako MD a které jako D.
Předem moc děkuji,

Martina

3 odpovědí
Dobrý den, Martino,
jde o aktivní a pasivní účty.
Aktivní účty mají přírůstky na MD a úbytky na D a pasivní mají přírůstky na D a úbytky na MD.
S pozdravem
Pavla
Rozvaha je bilance majetku a jeho zdrojů. Jednotlivé zdroje jsou nazývána jako Pasiva a znamená to z čeho byl majetek pořízen - buď je to z vlastních zdrojů co majitelé vložili do firmy (např. základní kapitál), nebo z toho co firma vydělala svou činností ať letos nebo v minulých letech (zisk běžného roku, zisk minulých let) nebo co si půjčila (závazky k bankám z úvěrů, k dodavatelům, ke státu, k zaměstnancům, závazky ze sociálního a zdravotního pojištění, mohou tam být i vydané dluhopisy (které naše firma vydala) a má tedy závazek je ve stanovenou dobu splácet apod. No a s těmito zdroji dělá firma to, že s nimi pořizuje nějaký majetek (dlouhodobý - např. budovy, stroje, auta, podíly v jiných firmách (finanční), nákup licencí či ochranných známek (nehmotný), nebo krátkodobý (oběžný) např. obchodní pohledávky, zásoby zboží, výrobků, materiálu na výrobu, a peníze na bankovních účtech či v pokladně, cenné papíry (dluhopisy akcie) které firma nakoupila od jiných. No a to co jsem jmenoval u majetku jsou Aktiva. Kladné hodnoty se zapisují na levou stranu (má dáti - MD). Pasiva tj. ty zdroje se zapisují pokud mají kladnou hodnotu na pravou stranu tj. stranu Dal (D). První cvičení zpravidla máte seznam různých druhů účtů a máte poznat jestli jsou to aktivní nebo pasivní účty. Takže pamatovat že aktiva jsou na co zdroje vynaložíme (např. na nákup zásob, nebo je necháme na účtech, koupíme si stroj či auto), zatímco pasiva jsou vlastní či cizí zdroje kde na to vezmu - buď nějaké závazky (zadlužím se), nebo vlastní vklad či zisk naší firmy na ten nákup aktiv mohu použít.
Aktivní účty jsou v rozvaze na straně aktiv a mají přírůstky na straně MD a úbytky na straně D. Pasivní účty jsou v rozvaze na straně pasiv a mají přírůstky na straně D a úbytky na straně MD. Vždy se účtuje podvojně. Když na jednom účtě zaúčtujete na straně MD, tak na protiúčet budete účtovat na straně D a obráceně.