Author's photo
Anonymní autor
matematika - sš

Podobnost

Dobrý večer, ráno potřebuji odevzdat tento ukol. Prvně máme dopočítat strany nebo podobnost? A jak přesně prosím bude napsaný výpočet? Poradí někdo, prosím? Děkuji.

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Dobrý večer, u podobných trojúhelníků musí být zachován poměr podobných stran. Je jedno, jestli nejdříve vypočítáte strany, nebo koeficient podobnosti (to předpokládám má znamenat ta "podobnost") . Ten koeficient je jenom ten poměr. Předpokládám z obrázku, že strany a a p si jsou podobné, pak by to vypadalo následovně:
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
Děkuji, takto jsme to vypočítali a napsali. Ale vzhledem k nulovému zadání od p. učitelky jsme se nad tím trápili půl dne. L
Takhle, aby úloha dávala smysl, tak by mělo zadání být takovéto : Dopočtěte strany trojúhelníků tak, ABY NASTALA PODOBNOST a (když nastane) poté spočtěte měřítkový modul, čili fakticky poměr odpovídajících si délek, který musí být konstantní (je to ale měřítko, podobně jako mapa versus terén, tak je to podobnost coby zákres, ale poměr odpovídajících délek je měřítko alias měřítkový modul) .
Takže můžeme vyzkoušet, zda (jelikož mohou být přetočeny ty trojúhelníky) zda bude fungovat 4:3 = 7:2 = b:o = M (měřítkový modul, který musí být konstantní). Pokud by tomu tak bylo, snadno dopočteme délku b a délku o (prostě jednu, třeba b bychom si opravdu doslova vymyslili a druhou o získali tak, že tu "vymyšlenou" bychom přenásobili měřítkovým modulem, přičemž bychom u té "vymyšlené" ale musili dbát, aby byla splněna trojúhelníková nerovnost). Jenže je evidentní, že nebude (4:3 není rovno 7:2), takže jediné, co lze zkusit ještě je 4:o = 7:3 = b:2, což dává jediný měřítkový modul (M=7:3) , který s ničím nekoliduje a pak o= 4:M tedy 4 : (7:3) = 12/7 a podobně b= 2*M, tedy 2* (7:3) = 14/3. Pak bude také platit pro "levý" trojúhelník 4:7:(14/3) a pro pravý trojúhelník (12/7) : 3 : 2, čili 4:7 je detto (12/7) : 3 podobně 7:(14/3) je detto 3:2. Níže je znázorněn odlišný případ, kdy poměry odpovídajích si délek "sedí" a je nutno vymyslit další strany tak, aby trojúhelníky byly jako celek podobné a také realizovatelné.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
Děkuji, takto jsme to vypočítali a napsali. Ale vzhledem k nulovému zadání od p. učitelky jsme se nad tím trápili půl dne. L