Author's photo
Anna B.
dějepis

Dějepis

Prosím o pomoct s úkolem🆘🆘🆘

Přílohy:
Question image
1 odpověď
1. Albrecht III. Habsburský, vládne pouze rok
2. pohrobek - narodí se až po smrti svého otce. Umře krátce po svém nástupu na trůn v roce 1457 na leukémii. V době středověku se však zdálo, že se těšil plnému zdraví, a náhle onemocněl a po 3 dnech zemřel. Byly zde tedy konspirace o otravě královy krve.
3. Jiří byl sám husita, usiloval však o náboženskou toleranci. Uznával i katolíky. Na český trůn nastupuje v roce 1548, stejný letopočet, kdy v Uhrách začne vládnout Matyáš Korvín.
4. Jiří z Poděbrad se snažil založit mírovou organizaci křesťanských států Evropy, chtěl se sjednotit na boje proti Turkům. Dalece se dá označit za první pokus o založení podobné organizace jako je EU či NATO. Snažil se řešit spory diplomaticky. Organizace nesla název Jiříkovo mírové poselstvo. Návrh však v ostatních státech neuspěl.
5. Umírá v roce 1471, na trůn nastupují Jagellonci.
6. Katolická šlechta si zvolila Matyáše Korvína za svého krále. Byl uznán na Moravě a ve Slezsku.
7. Husitský král
8. Jednota bratrská, založil ji Bratr Řehoř v Kunvaldu.

Toto jsou krátké odpovědi, které nalezneš i na internetu. Pokud tyto odpovědi využiješ, Prosím PŘEFORMULUJ JE DLE SVÉHO, nekopíruj jen můj text. Přece jen je to tvůj úkol, ne můj, a učitel/ka může poznat, že to není psáno tebou. :)

Kdybys měla jakýkoliv jiný problém či potřebovala vysvětlit látku, klidně napiš a můžeme se domluvit. :)
Komentáře:
Anna B.
Dobře a moc děkuji
Veronika K.
Vůbec není zač.