Author's photo
Anonymní autor
fyzika - sš

Transformační poměr

Na jádru transformátoru jsou navinuty dvě cívky A, B. Jestliže cívku A připojíme ke zdroji střídavého napětí, naměříme na cívce B napětí 13,3 V. Jestliže k témuž zdroji připojíme cívku B, naměříme na cívce A napětí 120V. Určete transformační poměr.

2 odpovědí
avatar
Zrušený účet
Transformační poměr je pro daný transformátor vždy stejný pro všechna jeho vinutí, proto lze psát U/x = 13.3 a U.x = 120
Řešením dvou rovnic dostáváme transformační poměr 1:3 (nebo 3:1 - záleží na úhlu pohledu) a připojované napětí 40 V (vše zaokrouhleno)
avatar
Zrušený účet
V tomhle případě je problém že se nejedná o přiváděné napětí ale napětí které je indikované vždy na protější cívce. Přiváděné napětí je tedy pořád stejné.Transformační poměr je dán k = U1/U2 pokud tedy chceme zjistit U1 = k.U2 a U2= U1/k. celkové U tedy můžeme vypočítat jako buď k.UB nebo UA/k tyto hodnoty jsou stejné a vyjadřují hodnotu napětí na cívce se stejným zdrojem napíšeme si tedy kUB = kUA a převedeme na k = odmocnina UA/UB. Výsledek po odmocninou je cca 9 výsledný poměr je tedy 3. :)