Author's photo
Anonymní autor
chemie

Radikály

Dobrý den, ráda bych věděla, jak bych udělala elektronovou konfiguraci (čtverečkovou) pro radikál.
Pro chloridový radikál, ale i methylový radikál.
Dále, co mě nejvíce zaráží a nedává mi to smysl. Když mám například Si atom, (ten má 4 valenční elektrony), co když se spáruje tak, že mu zůstane lichý počet valenčních elektronů, ty jsou jakoby nespárované, nedělá je to potom radikály? (ale radikály nemusí být vždy liché, takže i sudý počet valenčních elektronů)

Je mi jasné, že míchám různé termíny, proto prosím o objasnění.

2 odpovědí
Radikály jsou částice obsahující nespárované elektrony. Vznikají homolytickým štěpením vazby. Elektronová konfigurace chloridového radikálu je totožná s elektronovou konfigurací jednoho atomu chlóru (viz obrázek i s radikálem methylovým). Další příklady, které uvádíte, jsou sice teoreticky možné, ale je třeba si uvědomit, že radikály mají vysokou energii, jsou velmi nestabilní, a proto se snaží co nejrychleji nespárované elektrony spárovat vytvořením nové kovalentní vazby. Ale situace Vámi popisovaná v Si se může vyskytnout. V polovodičích typu P jsou v krystalu Si vázány jako příměsi atomy prvků ze 3. skupiny periodické soustavy, třeba Al, a atomům křemíku tedy přebývá po jednom elektronu. Stabilitu tyto atomy získávají tím, že elektrony, které mají navíc uvolní, ty se mohou vlivem elektrického pole pohybovat v krystalu a způsobovat vodivost jinak nevodivého krystalu Si.
Přílohy:
Answer image
Elektronová konfigurace radikálů.
rád bych věděla, jak bych udělala elektronovou konfiguraci (čtverečkovou) pro radikál.
Pro chloridový radikál, ale i methylový .
Elektronová konfigurace popisuje, jaké elektrony jsou v atomu nebo molekule a jak jsou uspořádány v energetických orbitalech. Radikál je molekula nebo atom s nepárovým elektronem, což znamená, že má neúplnou elektronovou konfiguraci. Pro zápis elektronové konfigurace radikálu můžete použít konvenční způsob zápisu konfigurace atomů, kde se elektrony uspořádají do energetických orbitalů v souladu s jejich elektronovou konfigurací v neutrálním stavu a následně se odečte jeden elektron.
Například pro chloridový radikál (Cl•) by elektronová konfigurace mohla vypadat následovně:

Cl: 1s^2 2s^2 2p^6 3s^2 3p^5
Cl•: 1s^2 2s^2 2p^6 3s^2 3p^4

Zde jsme odečetli jeden elektron z posledního energetického orbitalu (3p). Pro methylový radikál (CH3•) by elektronová konfigurace mohla být:

C: 1s^2 2s^2 2p^2
H: 1s^1
CH3•: 1s^2 2s^2 2p^2 1s^1 3s^1

Zde jsme odečetli jeden elektron z atomového orbitalu uhlíku a jeden elektron z jednoho z atomů vodíku.


Komentáře:
Václav S.
Výše uvedené vysvětlení vlastností radikálů a jejich konfigurace od Nika L. je nesprávné. Radikály jsou elektricky neutrální částice. Odštěpováním elektronů by vznikly částice kladně nabité, tedy kationty. Tečka ve vzorci radikálu neznamená žádný ztracený elektron, ale elektron nespárovaný. A zapsaná konfigurace radikálu CH3• je úplně zcestná. O chování této částice jako radikálu rozhoduje konfigurace uhlíku, konfigurace atomů vodíku do toho nelze míchat. Soukup