Author's photo
Anonymní autor
účetnictví

Manažerské účetnictví - Řízení procesů, činností a aktivit a jeho informační podpora

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit prosím, co je charakteristické pro téma mú - Řízení procesů, činností a aktivit a jeho informační podpora. Co by tam mělo být zmíněno, co se tam řeší atd? Děkuji!

2 odpovědí
Dobrý den! Téma řízení procesů, činností a aktivit a jeho informační podpora se zaměřuje na způsoby, jak efektivně řídit a koordinovat různé aktivity a procesy v organizaci. Zahrnuje také implementaci informačních systémů a technologií, které tyto procesy podporují a zajišťují jejich efektivní fungování.

V tématu by měly být zmíněny následující body:

1. Analýza a modelování procesů: Řeší se zde vytvoření přehledu o procesech a jejich vzájemných vazbách v organizaci. Pomocí různých analytických technik se identifikují potenciální zlepšení a optimalizace procesů.

2. Řízení a koordinace aktivit: Téma se zabývá způsoby, jak plánovat, organizovat a řídit aktivity a činnosti v rámci organizace. Zahrnuje například metody a nástroje pro rozvrhování, alokaci zdrojů, sledování a vyhodnocování pracovních úkolů.

3. Automatizace a digitalizace procesů: Informační podpora zde zahrnuje využití informačních systémů a technologií pro automatizaci a digitalizaci různých procesů. Například implementace workflow systémů, které umožňují automatizovaný tok informací a úkolů mezi různými účastníky procesu.

4. Monitoring a řízení výkonu: Informační podpora se více zaměřuje na metody a nástroje pro monitorování výkonu procesů a aktivit. Tímto způsobem organizace získává důležité informace o vytíženosti, časových a finančních nákladech a dalších ukazatelích efektivity.

5. Integrace informačních systémů: V tématu by také měla být zmíněna integrace informačních systémů v organizaci. To zahrnuje například propojení různých systémů a dat, které se využívají v rámci procesů, a umožňuje tak efektivní sdílení informací mezi různými odděleními.

Celkově by mělo být v tématu řízení procesů, činností a aktivit a jeho informační podpora zdůrazněno, že důkladná analýza, plánování, integrace informačních systémů a automatizace jsou nezbytné k dosažení efektivity, zlepšení výkonu a snížení nákladů organizace.
Pokud byste se rádi podrobněji podívali i na jiná témata, neváhejte mě kontaktovat přes můj profil.
Informační podpora představuje proces (soubor informačních činností) podporující informačně řídicí, rozhodovací a poznávací procesy.
Cílem informační podpory je uspokojit prostřednictvím informačních činností informační potřeby, nezbytné k výkonu daného procesu.
Mezi základní informační činnosti patří vyhledávání informací, jejich zpracování, prezentace, archivace a další.
Úroveň informačních činností závisí jak na schopnostech vykonavatele, tak na použitých nástrojích, především informačním systému. Významnou roli při tom sehrává rozhraní uživatel – informační systém.

Informační podpora s využitím informačního systému označuje informační tok, představující informační interakci uživatele s uživatelským rozhraním informačního systému. Pro uživatele je velmi důležité, aby věděl jak vyhledat potřebné informační položky, jak se ovládá uživatelské rozhraní, jak data vkládat do databáze nebo jak pracovat z danou aplikací. Měl by mít konceptuální představu o struktuře informačních impresí, elektronických dokumentů (průsvitek), funkcích a způsobu ovládání informačního rozhraní. Bez uvedených znalostí a představ bude jeho činnost těžkopádná a pomalá. Uživatelské rozhraní by mělo být navrženo tak, aby nepředstavovalo překážku, ale výhodu ve výkonu jednotlivých informačních činností.

Informační podpora zdůrazňuje procesy vyhledání, zpracování a prezentace informací. Úzce navazuje na myšlenkové procesy uživatele. Velmi obtížně se při tom odlišuje informační a komunikační podpora činnosti uživatele.
Komunikační podpora představuje synchronní nebo asynchronní výměnu informací. Synchronní výměna se uskutečňuje s využitím telefonního (fonického) provozu, případně nástroji instant messagingu, asynchronní s využitím přenosu zpráv především nástroji elektronické pošty a faxu.

Z hlediska aktivity jednotlivých prvků mohou být informace taženy nebo tlačeny. Jsou-li informace tlačeny, pak je aktivní zdroj informace a ten se je snaží podle adresního seznamu předat všem požadovaným příjemcům. Obrácená situace nastane v opačném případě při tažení informací. V tomto případě je aktivní příjemce informací, který potřebuje uspokojit konkrétní informační potřebu a požadovanou informaci vyhledává. Optimálnosti informační podpory se dosahuje správnou identifikací informačních zdrojů, organizací informačních toků v čase a využitím informací pro potřeby poznávání, rozhodování a řízení.

Rozvoj informační podpory má tedy jak rozměr technologický, tak personální a uživatelský.