Author's photo
Anonymní autor
matematika

slovní úloha

Dobrý den, prosím o výpočet.
Děkuji.

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Jáchym odešel ve 14:30
Jáchym přišel ve 12:30
Poměr H:J je 3:4

Správně je tedy pouze třetí odpověď
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
děkuji ........... a jak jste přišla na toto: Jáchym odešel ve 14:30 Jáchym přišel ve 12:30 ??????
Karolína Č.
Vím, že celkový čas strávený na hřišti byl 3 hodiny, to je ten výpočet vlevo dole. A v zadání bylo, že společně tam chlapci byli jednu šestinu času, tzn. půl hodiny. Tím spočítán Jáchymův odchod ve 14:30. Příchod už dopočítání z toho, že Jáchym byl na hřišti 2 hodiny.
MILAN K.
Tak jelikož je uvedeno, že Jáchym odešel o 60 minut později než Honza, tak Vaše kresba nesedí, protože dle zadání odešel dříve Honza, než Jáchym, ale dle Vaší kresby odešel poslední Honza, a to nesedí se zadáním. Spíš to vypadá, že je to chybně zadané, že mělo být Honza odešel ve 14 h00, nikoliv že přišel, proto jsem to obrátil, pak to jakžtakž sedí
Viz níže: Honza byl na hřišti celkem 60 min, Jáchym byl na hřišti 80 min (což je 60 min Honzy + 1/3 ze 60 min Honzy = 80 min Jáchyma) .
Jako tři neznámé, tak ta "třetí" je vlastně tzv. samozřejmá čili C= 60 minut, ale pro pořádek je to tak přehlednější, jsou to tři úseky a společný pro oba je ten B.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
MILAN K.
A samozřejmě, že 60 min (Honza) : 80 minut (Jáchym ) je opravdu 60/80 = 6/8 = 3/4, ovšem absolutní hodnota je poněkud jiná. tedy jen c) je správně ale v jiných absolutních hodnotách a z toho vychází i jiné příchody a odchody.