Author's photo
Anonymní autor
matematika

Pomůžete prosím?

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
1 kg jahod stojí 65 Kč. 1 litr borůvek stojí 40 Kč.
Komentáře:
Sofie F.
Postup: 1kg jahod si nahradíme proměnnou "x" Půl litru borůvek si nahradíme proměnnou "y" Maminka: 2x + 6y = 250 Babička: 3x + 5y = 295 Vyjádříme x z první rovnice: x = 125 - 3y a dosadíme do druhé: 3(125 - 3y) + 5y = 295 375 - 9y + 5y = 295 80 = 4y y = 20 2x + 6*20 = 250 2x = 250 - 120 x = 65 V případě nejasností napište a ráda dovysvětlím. :)
Viz níže :
Napište si to přehledně do schématu a nemusíte nic chaoticky někam "dosazovat". Bude to fungovat i kdyby těch nenzámých bylo sebevíce, stačí psát jen samotná čísla, vyjadřující počet výskytu (u jahod a borůvek či čehokoliv, napravo vždy jen skutečné hodnoty)
Vyjde to "samo"
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
David Š.
Tento postup je nepochybně správný a "elegantní", ale vidím problém v tom, že využívá matice a GEM. Za mě to totiž není látka nutná k přijímačkám na střední školu a vyžaduje pochopní alespoň základů lineární algebry (tedy spíše učivo VŠ). Osobně bych se tedy spíše přiklonil k postupu paní Sofie, která využila dosazovací metodu řešení soustavy rovnic, která je pro budoucího středoškoláka určitě snáze pochopitelná.
MILAN K.
Když budou ty rovnice 4, tak to bude jistě "přehlednější",tím dosazováním již pro tři to je chaos,je jedno,jak se tomu říká,ale co je účelnější a přehlednější,takhle se v záplavě chaotického dosazování vytratí to hlavní= umět sestavit rovnice a nezabývat se nepodstatným.Žádné vysoké znalosti to nevyžaduje,stačí místo opisování názvů proměnných jen psát čísla a vědět,kde mají kde být.Odečítat a přičítat naráz řádky svede každý,je to odost jednodušší,než uměle místo jedné veličiny vtahovat jiné