Matematika

Na kruhové autodráze jezdila v sousedních drahách dvě autíčka, první ve vnitřní, druhé ve vnější dráze. Obě startovala ve stejném okamžiku na stejné čáře. První autíčko ujelo 4 kola za stejnou dobu, za kterou ujelo druhé autíčko 3 kola. Během doby autíčka neměnila svoji rychlost.
1. Obě autíčka vystartovala stejným směrem. První autíčko ujelo prvních 10 kol. Určete, kolikrát první autíčko během této jízdy dostihlo druhé autíčko.
2. Druhé autíčko vystartovalo opačným směrem než první autíčko. Druhé autíčko ujelo prvních 5 kol. Určete, kolikrát se během této doby autíčka minula.

Můj dotaz: Jak se takové příklady řeší?
Poznámka: Hledám doučování pro dceru, jedná se o pomoc při řešení podobných otázek.

1 odpověď
Dobrý den,
je třeba si dát kola autíček do poměru tedy 4:3, to znamená, že se během těchto kol setkala jednou. Dale se v poměru pokračuje 8:6 a 12:9. Máme ale jen 10 kol, to znamená, že se setkala jen dvakrát, protože mam 2 poměry.
2. Dohromady máme 7 dílku (3:4). Autíčka se setkala, když jedno z nic ujelo (3/7 drahy) a druhé (4/7 drahy). Pět kol vydělíme např. 3/7. Výsledek je 11 a 2/3. V potaz ale ještě musíme brát start. Takže dohromady 12x. Je to složité na vysvětlení takto, přes zprávu, ale snad je to srozumitelné. Budu ráda, pokud se ozvete. Eliška