Author's photo
Anonymní autor
matematika

Matematika - kuželosečky

Elipsa v rovině α : z = −2 je dána ohniskem E = [−5 ; 2 ; −2] a vedlejším vrcholem D = [−2 ; −2 ; −2], osy elipsy jsou rovnoběžné se souřadnicovými osami x a y. Napište obecnou rovnici elipsy ve středovém tvaru (v rovině α), napište parametrické vyjádření elipsy.

Vysvětlil by mi někdo prosím, jakým způsobem se dosazují hodnoty do obecných tvarů rovnic, aby mi vyšel výsledek, který je na obrázku?

Takto mi vyšly hodnoty:
m = -2
n = 2
b = 2
a = √13

Parametrický popis elipsy
k(𝑡) = [𝑎 ⋅ cos𝑡; 𝑏 ⋅ sin 𝑡] , 𝑡 ∈ ⟨0; 2π⟩

𝑘(𝑡) = 𝑆 + ⃗𝑢 ⋅ cos(𝑡) + ⃗𝑣 ⋅ sin(𝑡), 𝑡 ∈ ⟨0; 2π⟩

Rovnice elipsy ve středovém tvaru:
(𝑥 − 𝑚)2/𝑎2 + (𝑦 − 𝑛)2/𝑏2 = 1

Přílohy:
Question image
1 odpověď
Vždycky si to nakreslete. Jinak, pokud by byla ta elipsa v E3 různě naklopená a natočená vůči všem třem osám, tak to není jednoduccé, musí se spočíst vlastní čísla matice kuželosečky v E3, pak charakteristické vektory té matice a z těch vzejdou hlavní směry matice kuželosečky, pak malý a velký determinant a z toho vše potřebné. Vlastně vyjdou koeficienty matice rotace a translace, které zařídí, že z elipsy v základní poloze např. v půdorysně lze obdržet v prostoru všelijak naklopenou a natočenou a inverzí těch matic rotace pak původní stav. Zde bylo nutné si uvědomit, jaký je vztah mezi ED a poloosami, stačí si vzpomenout, že když se nakreslí obě poloosy, tak ohnisko dostaneme, když do kružítka vezmeme velkou poloosu a, přeneseme takto : do vrcholu, z něhož vychází či v něm končí vedlejší polooosa b tedy vrchol D, dáme střed a poloměrem ED protneme poloosu a, čili ED = a, čili a^2-b^2 = e^2, kde e je vzdálenost E od středu elipsy S, čili zde obráceně, máme D, a vzdálenost ED, ta se rovná velké polooose a a takto dostaneme B i S, (víme, že a i b je rovnoběžné s osami X,Y, po výpočtu je jsné, že poloosa a je rovnoběžná s X, poloosa b je rovnoběžná s Y
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
MILAN K.
Tu třetí souřadnici z=-2 ve všech případech pro všechny vrcholy i ohniska jsem již nepsal, je pořád stejná pro všechny body elipsy, i ohniska, tedy jak běžné body elips,y tak vrcholy obou poloos. Kdyby ale byla ta elipsa obecně natočená vůči osám a v prostoru , tak ano, každý bod bude mít pokaždé jinou.