Author's photo
Anonymní autor
český jazyk

typ podmětu

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s určením typu podmětu ve vedlejší větě ze souvětí:

"Bylo odpoledne s vláčným sluncem v květnu,
chodec zastavil se mlčky na Broadwayi
před palácem West Union Telegraf,
kde to hučelo jako na rozvodné desce."

Věta je převzata z básně "Edison" od Vítězslava Nezvala.

Podmětem je tedy "to", přísudkem "hučelo". Je možné, že se jedná o všeobecný podmět? O neurčitý podmět? O větu jednočlennou (i když je podmět vyjádřen zájmenem "to"?).

Děkuji.

2 odpovědí
Dobrý den,
v první větě je podmět odpoledne, ve druhé chodec a ve třetí to. “To” je podmět vyjádřený :)
Všeobecný podmět je podmět, který není ve větě blíže určen. Dá se nahradit za oni/ony.
Příklad věty: Říkaly jí Anička. Přísudkem je říkaly, podmětem je ony. Neurčitý podmět je podmět, který je ve větě neznámý. Dá se nahradit za ono. Příklad věty: Svítá. Přísudkem je svítá, podmětem je ono.
Snad jsem pomohla a přeju hezký den, Lucka :-)
Dobrý den,
jen bych doplnil, že je ještě nutno rozlišovat, kdy jde opravdu o nevyjádřený podmět (např.: Šel venčit psa.) a kdy už jde o větu jednočlennou, čili takovou, která podmět prostě nemá (dal by se nahradit slovem "ono", ale dle definice tam ten podmět není). Proto ve větě "Svítá." není podmět "ono", ale podmět zde nelze určit, protože se jedná o větu jednočlennou (viz např. https://www.pravopisne.cz/2013/02/pravidla-vety-dvojclenne-jednoclenne-a-vetne-ekvivalenty/#vety-jednoclenne-bezpodmetne). Jako příklad neurčitého podmětu bych tedy spíše uvedl např. (ONA) Ráda zpívá.
Někdy jsou tyto dva pojmy zaměňovány, takže je to ode mě trochu hnidopišství a nejspíše by Vám to v testu uznali :). Jinak mi přijde odpověď paní Lucie super!
Martin Kundrát