Author's photo
Anonymní autor
matematika - zš

Rovnoramenný trojúhelník

Nevím jak na obvod vybarveného obrazce, zejména délku té části na přeponě, napadlo mě si to vypočítat pomocí P.V. ale to by vyšlo ×^2=16+16 tedy x=odmocnina z 32, co bez kalkulačky to nejde a pak bych si od výsledku odečetla 4 cm ( 2 a 2 z každé strany)

Přílohy:
Question image
4 odpovědí
Viz níže :
Přílohy:
Answer image
Pro výpočet vybarvené části si nejdříve spočítáme obsah kruhu který je složen z výsečí v trojúhelníku. Vidíme že u pravého úhlu máme výseč, která je přesně 1/4 z celkového kruhu, protože její poloměry svírají přesně 90° a kdybychom chtěli dostat celý kruh museli bychom spojit 4 takové výseče. Spočítáme si obsah kruhu (složeného právě z této 1/4 výseče a zbývajících výsečí, které jsou rovny 1/4 výseči, neboť máme-li kruh složen z výsečí tak výseče jsou si vždy rovny) o poloměru 2 cm... S= 3,14 × 2² = 12,56 cm². Víme, že trojúhelník je rovnoramenný, přičemž známe délky jeho odvěsen a to 4 cm a neznáme délku jeho přepony. Utvoříme si z našeho trojúhelníku čtverec o délkách stran 4 cm, neboť tento čtverec bude složen přesně z dvou našich trojúhelníků resp. kdybychom si rozložili tento čtverec na dva trojúhelníky za pomoci jeho úhlopříček (přepony v našem trojúhelníku), dostaneme přesně náš pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník. Můžeme tak mimochodem učinit i protože dvě stejné strany v trojúhelníku svírají pravý úhel a stejně tak čtverec, jehož všechny stejné strany svírají pravý úhel. Máme tedy čtverec složen z dvou našich pravoúhlých rovnoramenných trojúhelníků, nyní nám vznikly 4 stejné výseče ve čtverci, neboť jsme dvě vzniklé dvojice menších výsečí spojily v jednu (mimochodem menší výseč je 1/8 že stejného kruhu že kterého jsme počítali obsah, jednak protože mají stejný poloměr) a vytvořily nám tak stejné výseče ze které jsme počítali obsah. Abychom nyní spočítali obsah vybarvené části musíme spočítat obsah čtverce... 4² = 16 cm². Od jeho obsahu odečteme obsah všech výsečí ve čtverci (tyto 4 výseče tvoří kruh, jehož obsah jsme již počítali... 12,56 cm²). 16 - 12,56 =
Komentáře:
Marek Č.
(Omylem jsem odeslal odpověď dříve :D) 16 - 12,56 = 3,44. To však musíme vydělit 2, neboť spojením dvou trojúhelníků nám vznikli 2 vybarvené části. 3,44 : 2 = 1, 72 cm²... To je tedy obsah vybarvené části. Obvod se spočítá součtem všech stran který tvoří tento úsek, čili 3,14 + 3,14 (dvě menší výseče sečtené) + zbývající strana.
Anonymní autor
Obsah chápu, to nebylo potřeba. Ale ten obvod stále nechápu.
Z plochy trojúhelníka je potřeba odečíst plochu uvnitř kružnice. Že jde o plochu celého kruhu vyplývá z pohledu na velikost úhlů trojúhelníku. Jeden pravý a součet úhlů v trojúhelníku je 180°, tedy je-li jeden úhel 90°, zbylé dva úhly rovnoramenného trojúhelníka jsou tedy 45°.
Komentáře:
MILAN K.
Nikoliv, nejde o plochu celého kruhu, což vyplývá z okolnosti, že 90°+ 2 * 45 °= 180° = polovina ze 360° a to je leda tak polovina kruhu, tedy jak polovina kružnice, tak polovina plochy uvnitř kružnice. Ale třeba ve čtverci by to šlo.
avatar
Anonymní autor
Tam kde mám otazník, tak jsem si nevěděla rady. Je to na přijímací zkoušky na SŠ, výsledek bohužel nevím.
Přílohy:
Answer image