Roztoky

Připravte 95g 20% HCl. K dispozici máte 38% koncentrovanou kyselinu a vodu. Kolik gramů koncentrované kyseliny a vody bude k přípravě potřeba?

3 odpovědí
Přílohy:
Answer image
Zadání je poněkud zvláštní ...
Přílohy:
Answer image
Honza i Filip to mají správně. Co říct. Ještě lze logickou kontrolu správnosti. Ta je dobrá vždy, když nám něco vyjde, a chceme se trošku ujistit že jsme počítali nějak rozumně, že číslo které nám vyšlo není nějaká kravina. U těch směsí jde o to, že dáváme dva ty roztoky s různou koncentrací. Zde 38 % a 0 %(voda). A máme získat výsledné 20 %. To je zhruba v polovině - tedy víme že výsledek musí být zhruba půl na půl množství vody (zde v gramech) a množství té kyseliny chlorovodíkové (HCl). Ještě lze udělat úvahu čeho bude trošku víc. z 38 na 20 je rozdíl -18, z 0 na 20 je rozdíl +20. Od té dvacítky (výsledný roztok) je blíž k 38 o něco - to znamená že té kyseliny musí být o něco víc než té vody, že se k ní ten výsledný roztok víc přichyluje (k té její koncentraci) (dalo by se asi i odvodit že když 20 je půlka, tak rozdíl 20 a 18 (tj. 2) je 10 % z půlky tj. 5 % z celku, tj. že se ty množství budou lišit o 5 %. Takže bych to tak nějak taky tipnul že to bude 50 gramů té 38 % kyseliny a 45 gramů té vody. A věděl bych že víc bude té HCl o něco, ale že to bude skoro půl na půl.
Komentáře:
Radek L.
Zkuste si třeba jiný příklad. Úplně jednoduchý, ale vyzkoušíte si na tom to přichylování k té hodnotě když jedna z těch složek je tam zastoupena ve větším množství. Máme do čajové konvice nalít z nich všechnu vodu z dvou sklenic. Jedna sklenice má 300 ml vody o teplotě 50°C, druhá sklenice má 100 ml vody s teplotou 10°C. Kolik bude vody v konvici a kolik bude její teplota? Máme rozdíl těch teplot 50-10 = 40 stupňů. Té 50 stupňové vody je trojnásobek než té 10 stupňové. Výsledek = 40 stupňů.