Efektivní studijní techniky pro studenty angličtiny: nejlepší tipy

Efektivní studijní techniky pro studenty angličtiny: nejlepší tipy

Publikováno: 17. 11. 2023 Autor: Juraj S.

Angličtina je jedním z nejrozšířenějších jazyků na světě a její znalost může jednotlivcům otevřít mnoho příležitostí v osobním i profesním životě. Plynulá angličtina může být pro začátečníky výzvou. S tím vám může pomoci lektor nebo učitel angličtiny. Používáním účinných studijních technik a spoluprací s učitelem nebo doučovatelem mohou studenti zlepšit své znalosti angličtiny rychleji a efektivněji. V tomto příspěvku se podíváme na několik tipů pro efektivní studium, konkrétní techniky pro čtení, psaní, mluvení a poslech a na to, jak překonat běžné problémy při studiu angličtiny.

Top tipy pro efektivní učení angličtiny

Na začátek si nastíníme základy výuky angličtiny, které potřebujete k tomu, abyste se mohli začít učit tento jazyk. Pokud budete mít tyto tipy na paměti, můžete si být jisti, že vaše učení bude mít skvělý start. Identifikujte své vzdělávací cíle a úkoly:

Prvním krokem k efektivnímu studiu jazyka je určit si, čeho chcete dosáhnout. Může to být cokoli od zlepšení verbálních dovedností nebo složení jazykové zkoušky (viz náš příspěvek o přípravě na zkoušku z anglického jazyka). Stanovením jasných cílů si můžete zjednodušit studium a měřit svůj pokrok.

Tři nejlepší tipy, jak si stanovit cíle a úkoly:
  • Přemýšlejte o svých potřebách a motivaci: Zamyslete se nad tím, proč se chcete učit anglicky a čeho chcete dosáhnout. Určení vašich potřeb a motivace vám pomůže stanovit si jasné a vhodné cíle učení.
  • Zhodnoťte svou současnou úroveň znalostí: Než si stanovíte cíle učení, zhodnoťte svou současnou úroveň. To vám pomůže stanovit realistické cíle specifické pro vaši současnou úroveň znalostí. Pokud chcete získat certifikát z angličtiny, ale nevíte, který je pro vás ten pravý, návod najdete v našem blogovém příspěvku Výběr správného certifikátu z angličtiny.
  • Konzultace s lektorem: Lektor vám může pomoci určit vaše studijní cíle a záměry tím, že posoudí vaše dovednosti a probere s vámi vaše potřeby. Může poradit se stanovením jasných a dosažitelných cílů a doporučit vhodné materiály a zdroje.

Vyberte si vhodné učební materiály:

Pro studenty jazyků je k dispozici mnoho materiálů, ale ne všechny jsou stejné. Je důležité vybrat si materiály, které jsou vhodné pro vaši úroveň dovedností a styl učení. Pokud se učíte vizuálně, může být pro vás přínosné používat videa nebo obrázky jako doplněk výuky.

Tři hlavní tipy pro výběr vhodných studijních materiálů:

  • Zvažte svou jazykovou úroveň: Vyberte si studijní materiály, které odpovídají vaší úrovni znalosti angličtiny. Pokud jste začátečník, začněte se základními materiály a jak budete postupovat, přejděte k pokročilejším.
  • Poznejte svůj styl učení: Zvažte, jak se nejlépe učíte. Dáváte přednost vizuálním pomůckám, zvukovým materiálům nebo interaktivním cvičením? Výběrem materiálů, které vyhovují vašemu stylu učení, bude učení poutavější a efektivnější.
  • Poproste o radu lektora: Lektor anglického jazyka vám může doporučit studijní materiály, které jsou přizpůsobeny vašim studijním potřebám a cílům. Může vám poradit s výběrem vhodných učebnic, pracovních sešitů, online zdrojů a dalších materiálů, které odpovídají vaší úrovni a zájmům.

Vytvořte si studijní plán a držte se ho:

Při studiu jazyka je klíčová důslednost. Vytvořením studijního plánu a jeho dodržováním budete studiu věnovat dostatek času a úsilí. Nejlepší je vyhradit si přiměřený čas na konkrétní činnosti, jako je čtení, psaní, mluvení a poslech

.

Tři nejlepší tipy, jak si vytvořit studijní plán a držet se ho:

  • Stanovte si realistické studijní cíle: Při vytváření studijního plánu si stanovte realistické cíle, kterých můžete dosáhnout. Rozdělte si studium na zvládnutelné časové úseky a nezapomeňte si dělat přestávky, abyste se vyhnuli vyhoření.
  • Buďte důslední: Důslednost je při studiu jazyků klíčová. Stanovte si pravidelný studijní plán, který můžete dodržovat, a snažte se studovat každý den ve stejnou dobu. To vám pomůže vytvořit si studijní rutinu a učení se jazyku se stane zvykem.
  • Sledujte své pokroky: Sledujte své pokroky tak, že si stanovíte měřitelné milníky a budete pravidelně kontrolovat svůj pokrok. Dosahování cílů při studiu jazyka vám pomůže udržet si motivaci a soustředění.

Využívejte různé metody učení:

Učení cizího jazyka zahrnuje řadu dovedností včetně čtení, psaní, mluvení a poslechu. Pro zlepšení v každé z těchto oblastí je důležité používat různé metody. Mluvení můžete například procvičovat nahráváním a zpětným poslechem. To vám pomůže identifikovat oblasti, ve kterých se potřebujete zlepšit. Další inspiraci k metodám učení najdete v našem příspěvku budování silné slovní zásoby

. Tři nejlepší tipy, jak při studiu používat různé metody:
  • Zapojte více dovedností: Učení jazyka zahrnuje více dovedností včetně čtení, psaní, mluvení a poslechu. Chcete-li zlepšit své jazykové dovednosti, začleňte do studia více metod, například cvičení zaměřené na čtení a psaní, konverzační cvičení a cvičení na porozumění poslechu.
  • Experimentujte s různými technikami: Každý člověk má jedinečný styl učení a to, co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Experimentujte s různými technikami a nalezněte, co vám nejlépe vyhovuje. Může to být používání kartiček, sledování televizních pořadů v angličtině nebo procvičování s partnerem z jazykového výměnného pobytu.
  • Udělejte si z toho radost: Studium může být náročné, ale nemusí být nudné. Najděte způsoby, jak si studium zpříjemnit, například učením pomocí hudby, sledováním videí nebo čtením materiálů, které vás zajímají. Udržíte si tak zájem a motivaci a studium bude efektivnější.
  • Najděte si studijního partnera nebo učitele, se kterým budete procvičovat konverzaci:

    Jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit své verbální a poslechové dovednosti, je cvičit se zkušeným angličtinářem. Může to být konverzační partner, lektor nebo kurz angličtiny. Procvičováním reálných rozhovorů můžete zlepšit svou schopnost porozumět a komunikovat v angličtině. Více informací o výhodách doučování angličtiny najdete v příspěvku na našem blogu Výhody individuálního doučování angličtiny.

    Tři nejlepší tipy, jak si najít studijního partnera nebo doučovatele:

    • Zapište se do jazykového kurzu angličtiny: Existuje mnoho možností online nebo prezenčních jazykových kurzů, kde se můžete setkat s jazykovým partnerem a procvičit si konverzaci. Tyto programy vám umožní navázat kontakt s dalšími studenty angličtiny, což může vytvořit oboustranně prospěšnou studijní zkušenost. Fyzické i online jazykové kurzy angličtiny najdete tak, že si vyhledáte kurz angličtiny nebo lekce angličtiny, za kterými následuje město, ve kterém žijete, například kurz angličtiny Praha nebo lekce angličtiny Brno.
    • Online výukové platformy nebo webové stránky: Pokud chcete najít místního lektora, který by vám pomohl zlepšit vaše jazykové znalosti, můžete využít webové stránky pro výuku a najít lektora, který vyhovuje vašim vzdělávacím potřebám a preferencím. Téměř v každém městě jsou k dispozici doučovatelé, takže stejně jako v předchozím příkladu můžete hledat klíčová slova jako Doučování angličtiny Ostrava nebo Doučování angličtiny Hradec Králové.
    • Připojte se k výměnným jazykovým programům: Existuje mnoho online výměnných programů, které vám pomohou najít jazykového partnera k procvičování konverzace. Tyto programy vám umožní spojit se s rodilými mluvčími, kteří se také učí váš rodný jazyk, což může vytvořit oboustranně prospěšné studijní zkušenosti.

    Využívejte online zdroje a nástroje k doplnění studia:

    Internet je pro studenty jazyků vynikajícím zdrojem informací. Existuje mnoho aplikací, webových stránek a online komunit, které vám poskytnou další cvičení a podporu při studiu. Tipy, triky a další inspiraci studijních zdrojů naleznete v našem blogovém příspěvku aktivity, díky kterým bude učení angličtiny zábavné

    .

    Tři nejlepší tipy pro využití online zdrojů a nástrojů k doplnění studia:

    • Využívejte aplikace pro výuku jazyků: K dispozici je mnoho aplikací pro výuku jazyků, které doplní vaše studium, například Duolingo, Babbel nebo Rosetta Stone. Tyto aplikace poskytují interaktivní cvičení, která vám pomohou procvičit gramatiku, slovní zásobu a konverzační dovednosti.
    • Sledování médií v angličtině: Sledování televizních pořadů, filmů a videí v angličtině vám pomůže zlepšit vaše dovednosti v poslechu s porozuměním a seznámí vás s různými přízvuky a dialekty. Média v angličtině najdete na streamovacích platformách, jako je Netflix, HBO nebo YouTube.
    • Připojte se k online jazykovým komunitám: Připojení se k online jazykovým komunitám, jako jsou skupiny pro výměnu jazyků na Facebooku nebo Redditu, vám může poskytnout příležitost procvičit si své jazykové dovednosti s dalšími studenty nebo rodilými mluvčími. Tyto komunity také poskytují zdroje a podporu při studiu jazyků.

    Konkrétní tipy pro nácvik čtení a psaní

    Při studiu angličtiny patří čtení a psaní mezi základní dovednosti, které tvoří základní kámen efektivní komunikace. Tyto dovednosti hrají zásadní roli při budování slovní zásoby, zlepšování gramatiky, poskytování kulturních znalostí a zlepšování celkových komunikačních dovedností. V této kapitole se budeme zabývat tím, proč jsou čtení a psaní klíčové pro výuku angličtiny, a probereme účinné způsoby, jak tyto dovednosti procvičovat a zlepšovat.

    Praktikujte techniky aktivního čtení, jako je podtrhávání a shrnování:.

    Aktivní čtení zahrnuje zapojení se do textu s cílem zlepšit jeho porozumění a zapamatování. Podtrháváním klíčových slov a frází, shrnutím hlavních bodů a kladením otázek k textu můžete zlepšit své čtenářské dovednosti.

    Čtěte pravidelně a hodně, abyste si zlepšili slovní zásobu a porozumění textu:

    Čtení je jedním z nejlepších způsobů, jak si zlepšit slovní zásobu a schopnost porozumění. Čtením různých textů, jako jsou noviny, knihy a články, se můžete seznámit s různými typy jazyka a zlepšit svou schopnost porozumět psané angličtině.

    Používejte podněty k procvičování psaní:

    Psaní je další důležitou dovedností pro studenty jazyků. Procvičování pomocí podnětů k psaní vám pomůže zlepšit schopnost vyjadřovat se v angličtině. Na internetu je k dispozici mnoho zdrojů, které poskytují podněty k psaní pro studenty jazyků.

    Získejte zpětnou vazbu od učitelů, lektorů nebo jazykových partnerů, abyste zlepšili své dovednosti:

    Získávání zpětné vazby k vašemu psaní je důležitou součástí procesu učení. Díky spolupráci s učitelem, tutorem nebo jazykovým partnerem můžete získat zpětnou vazbu a naučit se, jak se zlepšit.

    Konkrétní tipy pro nácvik mluvení a poslechu

    Mluvení a poslech jsou základní dovednosti při studiu angličtiny a jsou nezbytné pro efektivní komunikaci. Tyto dovednosti vám umožní vyjadřovat své myšlenky, nápady a emoce a vést smysluplné rozhovory s ostatními. Kromě toho vám pomohou pochopit nuance anglického jazyka, včetně intonace, výslovnosti a rytmu. Procvičováním mluvení a poslechu si můžete zlepšit plynulost a sebedůvěru při používání angličtiny, což může být cenným přínosem ve vašem studijním, profesním i osobním životě. V této kapitole se budeme zabývat tím, proč jsou mluvení a poslech důležité při studiu angličtiny, a poskytneme vám praktické tipy a techniky pro zlepšení těchto dovedností.

    Sledujte televizní pořady nebo filmy v angličtině, abyste si zlepšili poslech:

    Sledování televizních pořadů nebo filmů v angličtině vám pomůže zlepšit poslechové dovednosti a seznámit se s různými přízvuky a dialekty. Používejte titulky, které vám pomohou porozumět dialogům, a snažte se napodobit výslovnost a intonaci herců, abyste si zlepšili i své verbální dovednosti.

    Navštěvujte jazykové výměnné programy nebo konverzační kluby:

    Jazykové výměnné programy a konverzační kluby jsou skvělou příležitostí, jak si procvičit mluvení s rodilými mluvčími a dalšími studenty jazyka. Poskytují uvolněné a neformální prostředí, kde si můžete procvičovat mluvení a poslech bez tlaku formální jazykové výuky.

    Nahrajte a poslechněte si svůj projev, abyste zjistili, v čem se můžete zlepšit:

    Nahrávka vlastního projevu může být cenným nástrojem pro identifikaci oblastí, ve kterých se potřebujete zlepšit. Zpětným poslechem nahrávek můžete identifikovat oblasti, na kterých je třeba zapracovat na výslovnosti nebo intonaci, a zaměřit se na zlepšení těchto konkrétních oblastí.

    Procvičujte výslovnost pomocí jazykolamů nebo napodobováním rodilých mluvčích:

    Výslovnost je často jedním z nejnáročnějších aspektů učení se novému jazyku. Existuje však mnoho zábavných a poutavých způsobů, jak ji procvičovat. Ke zlepšení výslovnosti můžete zkusit používat jazykové hádanky nebo napodobovat rodilé mluvčí, abyste si zlepšili přízvuk a intonaci.

    Závěr

    Učení se angličtiny jako druhému jazyku může být náročný, ale obohacující proces. Pomocí efektivních studijních technik, jako je stanovení jasných cílů, výběr vhodných studijních materiálů a používání různých studijních metod, můžete své dovednosti zlepšit rychleji a efektivněji. Pravidelným procvičováním a získáváním zpětné vazby od učitelů, lektorů nebo jazykových partnerů můžete překonat běžné problémy, jako jsou gramatická pravidla a přízvuk. S odhodláním a vytrvalostí můžete dosáhnout svých jazykových cílů a otevřít si nové možnosti v osobním i profesním životě.