Předsevzetí 2024: aplikace pro lepší angličtinu

Předsevzetí 2024: aplikace pro lepší angličtinu

Publikováno: 2. 1. 2024 Autor: Klaudie O.

Rok 2024 je již tady a s ním opět přichází šance na Nový rok a tradici každoročního předsevzetí zlepšit se v angličtině. Pokud však nechceš nebo nemůžeš investovat do soukromých lekcí a máš negativní zkušenosti se skupinovými, můžeš být zmaten/a množstvím aplikací a programů slibujících, že tě "zaručeně" naučí anglicky. Pokud se nacházíš v této situaci, mám pro tebe řešení! Níže najdeš přehled nejpopulárnějších mobilních aplikací v Česku, které ti mohou skvěle pomoci:


1. Englishme:
- Tato česká aplikace je méně známá, ale mnozí (včetně mě) ji považují za lepší alternativu k Duolingu a Memrise. Zaměřuje se na kvalitu a nabízí vysvětlení gramatiky v češtině. Používá také systém AI powered learning, který se zaměřuje na cvičení, která ti jdou hůře, dokud se je nenaučíš. I přesto, že nabízí pouze 7denní bezplatnou zkušební verzi, cena 169,- Kč za měsíc je v poměru cena:výkon mezi nejlepšími na trhu.

2. Duolingo / Memrise:
- Duolingo a Memrise jsou stále mezi nejpoužívanějšími na trhu. I když nedostatek vysvětlení gramatických jevů může být odraditelný, nabízejí široké pokrytí všech aspektů jazyka. Bezplatná verze je použitelná, ale pro lepší porozumění je dobré sledovat komentáře ke cvičením.

3. Umíme anglicky:
- I když to není mobilní aplikace, webová verze této platformy Masarykovy univerzity skvěle funguje na mobilu. Nabízí interaktivní procvičování gramatiky, poslechů a porozumění textu. Omezená verze je zdarma, plná verze za 519 Kč ročně umožňuje neomezený počet procvičování denně.

4. Quizlet:
- Pokud se chceš zaměřit pouze na rozšíření slovní zásoby, Quizlet je jednoduchý systém flashcards. Nabízí možnost poslechnout si výslovnost, procvičování slovíček pomocí AI powered learning a tvorbu vlastních sad. Sdílení sad mezi uživateli je velkou výhodou.

Ráda bych doplnila informace o dalších známých aplikacích, jako jsou například EWA, Andy - English bot a podobně, nicméně se často setkáváme s problémem, že tyto aplikace nejsou vytvořeny v českém prostředí a to pro nás může znamenat, že jsme odkázáni na strojové překlady, které často nedosahují optimální kvality pro český jazyk. Navíc, může být obtížné najít dostatečné množství obsahu pro různé jazykové úrovně, což může mít za následek nízkou efektivitu těchto aplikací a jejich brzké odinstalování. 


Na závěr bych ráda uvedla, že nejsem žádnou z těchto firem placená, a mé doporučení je založeno na objektivním hodnocení efektivity těchto nástrojů, se kterými mám osobní zkušenosti.