Jak doma učit předškolní děti anglicky

Jak doma učit předškolní děti anglicky

Publikováno: 30. 1. 2024 Autor: Klaudie O.

Jako rodiče se snažíme poskytnout svým dětem ty nejlepší příležitosti být ve světě úspěšní a jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je seznámit je s angličtinou již od útlého věku. Zahájení výuky jazyka v předškolním věku jim nejen otevírá dveře k budoucím příležitostem, ale také obohacuje jejich kognitivní vývoj. V tomto článku se budeme zabývat účinnými strategiemi výuky angličtiny pro předškoláky z pohodlí vašeho domova.


Omezení nových slov:
Je důležité, aby mladí studenti nebyli zahlceni příliš velkým množstvím nové slovní zásoby najednou. Omezení počtu nových slovíček na zhruba čtyři za lekci umožní dětem soustředit se a udržet si naučené. Vybírejte slova jednoduchá, konkrétní a relevantní pro jejich každodenní život.

Hry a písničky:
Zařazení her a písniček do výuky je skvělý způsob, jak předškoláky zaujmout a udělat z učení zábavu. Hry, jako je "Simon Says", lze přizpůsobit výuce základních povelů v češtině a angličtině, zatímco písničky s chytlavými melodiemi a opakujícími se texty pomáhají upevňovat slovní zásobu a výslovnost. 

Aktivity zaměřené na činnost:
Předškolní děti se nejlépe učí prostřednictvím praktických zkušeností, proto je velmi efektivní zařazovat do výuky aktivity, které zahrnují činnostní slovesa. Můžete například hrát hru "Act It Out", kde děti předvádějí slovesa jako "běhat", "skákat" nebo "jíst" v reakci na slovní pokyny v češtině i angličtině.

Flashkarty pro zapamatování:
Flashkarty jsou cenným nástrojem, který pomáhá předškolákům zapamatovat si slovní zásobu. Vytvářejte flashkarty s obrázky představujícími běžné předměty, zvířata nebo činnosti spolu s odpovídajícími slovy v češtině a angličtině. Používejte flashkarty během výuky k interaktivním aktivitám, jako jsou hry na přiřazování nebo paměťové hry.

Konzistence: 

Plánujte pravidelné lekce a udržujte kontinuitu, abyste upevnili to, co se naučili, a časem na to navázali. I krátké a časté lekce mohou být velmi účinné při rozvoji jazykových dovedností dětí.


A v příštím článku se podíváme konkrétně na to, jaké hry a písničky můžete pro kterou slovní zásobu použít společně s dalšími tipy, které sama k výuce používám.