Jak zvládnout CERMAT na 50 z 50?

Jak zvládnout CERMAT na 50 z 50?

Publikováno: 14. 4. 2024 Autor: Martin H.

Jak napsat cermat z matiky na co nejvíc bodů? To je často skloňovaná otázka a málokdo na ni zná odpověď. Každý má samozřejmě jiný způsob, jak testy řeší, ale já vám představím ten, který se mi zdá nejefektivnější. 

1. Pořadí příkladů - Řešte nejdříve ty příklady, kde zbytečně neztratíte moc času a zároveň mají slušné bodové ohodnocení. Nejjednodušší příklady jsou většinou ty, které mají předepsaný postup řešení (rovnice, vzorce,...). Příklady, které jsou nad vaše síly nebo by vám zabraly hodně času, přeskočte. Tyto úlohy mají za úkol vyfiltrovat ty slabší. Pouze ti nejlepší z nejlepších tyto příklady dokáží vyřešit. Až budete mít na konci dost času, vraťte se k těmto složitějším příkladům. 

2. Záznamový arch Vyhraďte si dost času na zapsání všech výsledků do záznamového archu. Dávejte pozor, aby jste nepřetahovali čtverečky, zapsali správně všechny odpovědi a vše si po sobě ještě jednou přečetli. Pozor na zaokrouhlovaní nebo správné jednotky. 

3. Žádný stres - Hlavně se snažte udržet chladnou hlavu. Zní to trochu podivně, ale je pravda, že ten kdo se dokáže soustředit na každý příklad a nestresuje se, nedělá zbytečné chyby a má občas i více bodů, než ten, kdo má větší znalosti a je ve stresu. 

Zkrátka si udělejte před přijímackami volnější program a dělejte to, co vás zabaví a nemyslete na testy. Naučte se vše, co můžete při řešení příkladů potřebovat, ale logické úlohy stějně takto na poslední chvíli těžko nacvičíte. 

Tak hodně štěstí. 

P.S. Pokud máte ještě trochu času, začněte co nejdřív.