Author's photo
Anonymní autor
statika

statika - rovnováha sil

Dobrý den, dokázal by mi někdo vysvětlit, jak se počítají rovnováhy sil ve statice? Konkrétně nerozumím tomu, jak se dělá otáčení okolo bodu. Na obrázku mám výpočet, kde se nejdřív dělá otočení okolo bodu a, potom okolo bodu b, pokaždé v jiném směru, ale síly F1 a F2 jsou při obou kladné. Jak mám tedy poznat, kdy dám záporné a kdy kladné znaménko?
děkuji moc

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Ahoj, odpověď na tvoji otázku je jednoduchá - směr otáčení se zde u výpočtu reakcí volí libovolně (to je ta šipka za a, b, aneb kolem kterého bodu se točíme. O zvolený směr nejde, jde jen o to jej dodržet, protože máme splnit momentovou podmínku rovnováhy, tedy že kolem jakékoliv bodu na nosníku bude moment všech okolních sil roven nule.
V případě nejasností mne nebo kolegy můžeš kontaktovat skrze profil.;)
Jenda
Zde je to vždy jednoduché, jedná se o tzv. staticky určité konstrukce a ty jsou dány dvěma podpěrami, jakmile by byla jakákoliv uprostřed další (ikdyby jen třetí), tak tímto způsobem již neřešitelné, musí se užít zcela jiná deformační podmínka a pak ty "nějaké první dvě" se určí následně právě tímto způsobem, takže konstrukce je tolikrát staticky neurčitá, kolik má n-2 podpěr navíc.

Takže viz níže : zde, jelikož všechny síly jsou svislé, nemají vodorovné složky, tak odpadá [Fx] = 0. Musí ale platit pro kontrolu [Fy]=0 .
Z podmínek [Mi]A = 0 , [Mi]B = 0 , tedy součet statických momentů kolem zvoleného bodu otáčení = 0 se naopak ty reakce vypočtou, takže to není kontrola, jediná kontrola je jen ta suma svislých složek sil = 0
Přílohy:
Answer image