Author's photo
Rafi I.
právo

Právo

Dobrý den,
mám zájem o právo. Je to pro mne zkoumání, poznávání a snaha pochopit svět a také je to relace na některé nespravedlnosti ve světě a v církvi.
Pomozte mi prosím.
Zajímá mne právo děti na to svobodně vyznat Boha a do jaké míry toto provso mohli rodiče upravovat.
Upřesním:
Představme si osmileté nebo dvanáctileté dítě, které náhodou zavede cosi do kostela a je osloveno kázáním. Dotkne se jej Bůh a začne se doma modlit a otevřené se rodičům svěří třeba i opakovaně, že se v církvi cítí doma, že se ztotožňuje s jejími názory a konečně našlo, co hledalo.
Ale také si představme, že rodiče budou zrovna totálně zatvrzelí vůči církvi a budou se dítěti vysmívat, že je cvok nebo blázen nebo mu zakážou se modlit a nějak by mu propadne peinseolnou Bibli hodilo do ohně a spálili jako vyjádření, že nemůže mít své názory. Nemluvím nutné o tom, že dítě chce být pokřtěno, ale nějak sympatizuje a názory, například pozná něco o smilstvu a nevěře pohledem církve a rodiče zrovna budou nesezdaní nebo tedy nevěrní jeden druhému, takže dítě odmítnou vyslechnout a řeknou, že je blbé a zmagořneé
Nebo mu začnou jinak nadávat a
či mu vyhrožovat násilím v případě, že se názorů nevzdá.
Nakonec to vyvrolcholi vyhnáním z domu nebo hláškami, že jej dají do děcáku pokud se nevzdá své somele pravdy .
Od kolika let může soud nebo policie svěření dítěte brát v potaz a zahájit na jeho základě něj zahájit šetření.
Děkuji za odpověď Soňa Sofi.


1 odpověď
Zdravím,
podle Listiny základních práv a svobod má i dítě právo se v České republice svobodně vyjadřovat a vyslovit své názory. Pokud zákonní zástupci (rodiče) dítěti vyhrožují vyhazovem z domova, tak v tu chvíli je asi nejvhodnější se svěřit jakémukoli učiteli ve škole, zavolat na Linku bezpečí nebo kontaktovat Policii ČR, která může poradit, co dál.