Author's photo
Zuzana K.
fyzika

Výpočet stínění ozařovny

Dobrý den, zamotala jsem se do jednoho z příkladů, které jsme dostali k výpočtu.
Zadání zní: Polotloušťka materiálu A je 1cm, materiálu B potom 4 cm. Postavíme - li 2 cm stínění z materiálu A, kolik cm materiálu B musíme přidat, abychom intenzitu snížili alespoň na 12,50% původní intenzity?
Mám se nějak odrazit od toho, že víme, že 12,5% jsou 4 polotloušťky?
Předem moc děkuji

2 odpovědí
Z vašeho zadání je zřejmé, že jde o příklad z oblasti radiační ochrany, kde se používá pojem polotloušťka. Polotloušťka je vzdálenost, na které se intenzita záření sníží na polovinu. Pokud chceme snížit intenzitu na 12,5 % původní hodnoty, znamená to, že intenzitu potřebujeme snížit na polovinu dvakrát (což je 25 %) a poté ještě jednou na polovinu (což je 12,5 %). To znamená, že potřebujeme celkem tři polotloušťky.

Vy už máte 2 cm stínění z materiálu A, jehož polotloušťka je 1 cm. To znamená, že už máte dvě polotloušťky materiálu A. Nyní potřebujete ještě jednu polotloušťku, ale tentokrát z materiálu B, jehož polotloušťka je 4 cm.

Takže stačí přidat 4 cm materiálu B, abyste dosáhli celkové redukce intenzity na 12,5 % původní intenzity.
Vlastně se ptáme, kolik musíme přidat násobku polotlouštky toho B, a vyjde nám z rovnice (zde velmi jednoduché, protože 12.5 procenta = 1/8 = (1/2)^3 ), že tedy 1* se musí užít jeho (B) polotloušťka, která dělá 4 cm.
Obecně se to počítá takto viz níže například kdyby bylo požadováno, aby se záření snížilo na 1/10, pak vyjde násobek té polotlouš'tky B (4 cm) z rovnice
Přílohy:
Answer image