Co je důležitější - slovní zásoba nebo gramatika?

Co je důležitější - slovní zásoba nebo gramatika?

Publikováno: 5. 8. 2023 Autor: Viktor V.

Je podle vás důležitější slovní zásoba nebo gramatika?
Pro úspěšné zvládnutí studia cizího jazyka se samozřejmě neobejdete bez obou komponent. Nicméně bych vám rád představil svůj pohled na toto dilema.
Mnoho učitelů cizích jazyků bazíruje na gramatické správnosti ústního či psaného projevu, což často vede k tomu, že se žáci ostýchají vyprodukovat jakoukoliv větu ze strachu, že udělají gramatickou chybu.
Ovšem chybami se člověk učí. Takže každá chyba je vítána, neboť je zdrojem nového poznání v procesu objevování jazyka. Důležité je, zda je naše výpověď srozumitelná. Řeknete-li "He like pancakes with chocolate," dopustili jste se sice chyby, neboť ve 3. osobě jednotného čísla v přítomném čase prostém přidáváme koncovku -s, přesto však váš komunikační partner určitě rozuměl, co jste mu chtěli sdělit. Na druhou stranu, pokud byste nevěděli, jak se řekne anglicky slovo "lívanec", ač byste uměli perfektně gramatiku, řekli byste pravděpodobně pouze "He likes ...eeeeh.... a sort of cake with chocolate... eeeeh... it's thin and round ... you know." V takovém případě jste sice vyprodukovali gramaticky bezchybnou výpověď, ale jistě uznáte, že výpovědní hodnota byla v porovnání s předchozí větou značně nižší.
Neříkám, že gramatika není důležitá, nicméně bychom měli mít stále na mysli, že naším cílem je naučit se v jazyce komunikovat, a proto nedostatky ve slovní zásobě budou brátit porozumění mnohem častěji než chyby gramatické. Představte si, že slova jsou cihly a gramatika je malta. Malta vám sice pomůže držet cihly pohromadě, ale bez cihel nepostavíte ani malou zídku.