Jak se zbavit strachu mluvit anglicky

Jak se zbavit strachu mluvit anglicky

Publikováno: 28. 8. 2023 Autor: Jan C.

„Bojím se mluvit a rád(a) bych se zbavil(a) ostychu.” „Chci se rozmluvit.” Toto jsou dva nejčastější povzdechy, potažmo cíle studentů, když se jich zeptám, proč se chtějí učit anglicky. 

Přestože nyní působím jako lektor angličtiny, moc dobře těmto studentům rozumím. Mám totiž stále v živé paměti doby, kdy jsem se taky bál mluvit. Doby, kdy mě při představě, že mě na ulici osloví nějaký cizinec, polilo horko. 

Rozhodl jsem se proto sepsat článek, v němž naleznete doporučení, jak se bez zbytečného stresu a úzkosti dostat do bodu, kdy se při mluvení budete cítit komfortně a sebevědomě. 

Musím vycestovat do zahraničí? 

Už z úvodu tohoto článku je možná patrné, že jsem nikdy nebyl fanouškem „terapie šokem” a rad typu „když se chceš rozmluvit, prostě vyjeď do zahraničí, tam tě to donutí“. Dle mého názoru jde sice o dobře mířené radu, ale zpravidla od extrovertů dalším extrovertům.

Ne že by pobyt v cizí zemi nebyl přínosný. Vydat se do zahraničí například na intenzivní jazykový kurz může být pro mnohé nejrychlejší a nejefektivnější cestou, jak se otrkat v používání cizího jazyka a získat potřebnou sebedůvěru. Nehledě na naskytnuvší se příležitost poznat novou kulturu a zajímavé lidi. 

Domnívám se však, že pro ty ostýchavější a introvertnější z vás se může pro začátek jednat o poněkud velké sousto. Obzvláště pokud vám, stejně jako mně před několika lety, ze samotné představy, že budete nuceni bavit se anglicky s neznámými lidmi, srdce buší jako Železníkovi v cílové rovince Velké pardubické. 

Méně stresujícím (a popravdě i levnějším) řešením než podstupovat „terapii šokem” v podobě zahraničního pobytu pro mě představuje princip dělání menších krůčků. Krůčků, které vás ovšem pomalu, ale jistě dovedou k cíli – tedy mluvit bez ostychu a zbytečného stresu. 

Krok č. 1: Samomluva jako lék proti strachu z mluvení 

Začneme zlehka. Jakkoliv to může znít bláznivě, nejsnazší a nejméně stresující možností, jak začít mluvit, je mluvit si pro sebe. 

Vyberte si téma, které vám přijde zajímavé a/nebo téma, o kterém byste se chtěli umět bavit. Samozřejmě záleží na vaší úrovni angličtiny. Pokud patříte mezi věčné začátečníky, můžete začít jednoduššími tématy, jako jsou například filmy, koníčky nebo vaše povolání. 

Mluvit o libovolném tématu jen tak z patra může být poměrně náročné v rodném jazyce, natož v jazyce, ve kterém si ještě zdaleka nejste jistí v kramflecích. Proto se nebojte použít menší berličku v podobě předem připravených otázek na konkrétní téma. Stačí zadat do Googlu např. „questions pets” a měly by na vás vyskočit otázky týkající se domácích mazlíčků – jako například „Do you have a pet?”, „How often do you play with it?” apod. 

Menší tip: ještě než se pustíte do mluvení, připravte si na svém mobilu časovač. Ze začátku jej nastavte klidně na minutu, postupem času můžete čas mluvení prodloužit na dvě, tři, nebo dokonce pět minut. 

Současně doporučuji si svůj přednes nahrát, a to ze dvou důvodů. Zaprvé budete moci svou nahrávku zpětně zanalyzovat – uslyšíte, co jste neřekli úplně optimálně, co by šlo vyjádřit lépe, případně co se ještě musíte doučit, abyste vyjádřili určitou myšlenku. A zadruhé budete moci snáze sledovat své pokroky – z mé zkušenosti je velice motivující, když si student pustí svou úvodní nahrávku a následně nahrávku pořízenou třeba po půl roce a vidí svůj posun. 

Krok č. 2: Nejprve hlasovky a až poté konverzace 

Pomohla vám samomluva k tomu, abyste se cítili při mluvení alespoň o chlup komfortněji? 

Pak jste možná připraveni na další krok – najít si anglického sparingpartnera. 

Nyní samozřejmě vyvstává otázka, kde takového partnera najít. Pokud se hned nechcete svěřit pod křídla lektora, vyzkoušejte skvělou aplikaci Tandem Language Exchange. 

Tandem Language Exchange funguje v zásadě tak, že si zvolíte jazyk, který se chcete učit, a současně uvedete jazyk, který už ovládáte. Aplikace vám následně nabídne vhodné protějšky k tréninku. 

Jedno z hlavních úskalí reálné komunikace spočívá v tom, že narozdíl od samomluvy nemáte zdaleka tolik času si svou odpověď promyslet a musíte reagovat více či méně spontánně. Z mé zkušenosti navíc studenti očekávají, že se od nich očekává prakticky okamžitá reakce. Už jen to může být dosti stresující. 

Doporučuji proto využít jedné z nesporných výhod aplikace Tandem, totiž nahrávání hlasových zpráv. Na takzvané „hlasovky” budete mít více času, díky čemuž si budete moct v klidu si rozmyslet, co chcete říct, zamyslet se nad vhodnými slovíčky a gramatikou, a přesto komunikovat anglicky. 

Jakmile se budete cítit komfortněji, můžete přejít ke Svatému grálu komunikace v cizím jazyce. Ano, hádáte správně, mám na mysli reálný dialog. Pokecat si s lidmi s celého světa můžete právě ve zmíněném Tandemu, ale existuje i řada dalších bezplatných platforem a aplikací, které nabízí možnost poklábosit si s anglicky mluvícími protějšky.    

Mimo jiné můžete hledat na facebookových stránkách typu „language exchange”, tedy stránkách nabízejících jazykovou výměnu. Například zde je pražská skupina Prague Language Exchange. Na stránce meetup.com pak naleznete řadu zajímavých setkání, tzv. meetupů (namátkou pro programátory nebo milovníky četby), kterých se můžete zdarma zúčastnit a pobavit se anglicky o tom, co vás baví a zajímá. 

Krok č. 3: Stěžejní význam zpětné vazby 

Výše uvedené tipy vám mohou bezesporu pomoci cítit se pevněji ve svých anglických kramflecích. Zároveň je však spojuje jedno velké úskalí – nedostatek zpětné vazby. 

Co tím mám na mysli? Obzvláště pokud se řadíte mezi méně pokročilé, mnohdy jednoduše nevíte, že nevíte. Jinak řečeno, pokud vás na to někdo neupozorní, nemůžete vědět, že jste něco řekli špatně nebo přinejmenším ne zcela ideálně.

Je to podobné, jako bych si sedl za volant závodního auta. Mně samotnému by možná připadalo, že stříhám zatáčky jako Niki Lauda, ale kdyby mě během jízdy sledoval trenér profesionálních závodníků, dovedl by mi říct 100 a 1 věcí, které by šly příště udělat lépe. 

Při studiu angličtiny roli pomyslného trenéra přejímá lektor angličtiny. Dobrý lektor je totiž schopen nejen zanalyzovat vaše nedostatky, ale trpělivě vám vše vysvětlit a poskytnout nástroje potřebné k tomu, abyste se neustále zlepšovali. Sám pak nastaví směr lekcí tak, abyste se posouvali kupředu a nepřešlapovali na místě. 

Navíc, s dobrým lektorem se budete už od začátku cítit uvolněně a dříve či později si uvědomíte, že chyby jsou nedílnou součástí učícího procesu, nikoli něco, za co byste se měli stydět. 

Jak praví můj oblíbený citát: „There are no mistakes, only opportunities to learn.” 

Úplným závěrem bych vás ještě rád povzbudil k tomu, abyste si na svou odpověď vzali tolik času, kolik jen potřebujete. Ostatní na vás v klidu počkají, nebojte. 

Chcete si vyzkoušet lekci zdarma s Honzou Chvojkou (tedy se mnou)? Zkuste si lekci zdarma.)