Prosím o pomoc s matematikou

Prosím byl by možný výsledek u této slovní úlohy (l/4)-+1?
Děkuji mnohokrát

Přílohy:
Question image
3 odpovědí
avatar
Zrušený účet
Největší oplocenou plochu dostanete tak, že rozměry uvedete jako a=l/4, b=l/4, akorát to odpovídá čtverci. Nicméně v zadání není uvedeno, že pozemek nesmí být čtvercového tvaru. (Čtverec je též obdélníkového tvaru, akorát všechny strany jsou si rovny.) Vaše odpověď také sedí, nicméně netuším, kde se vezme hodnota +- 1. Zkuste poslat váš postup.
Komentáře:
Agnes P.
Děkuji
Dobrý den,
dle mého názoru je správným řešením l/4, protože největší obsah má čtverec. V zadání je ale uvedeno, že pozemek má mít tvar obdélníku. Správnou odpovědí by tedy bylo, že by se jednalo o obdélník, který se svými rozměry co nejvíce přibližuje čtverci (pokud to chápu správně, tuto myšlenku jste se snažila vyjádřit tím +-1, nicméně rozdíl ve velikosti stran může být i menší než 1, např. 0,5, 0,0000001 atd.). Rozdíl ve velikosti stran ale může nabývat absolutně mikroskopických hodnot, které nelze vyjádřit jedním číslem a tudíž tento výsledek nelze zapsat. Proto bych se spíše přiklonila k tomu, že by se jednalo o čtverec, a rozměr strany by tedy byl l/4.
Komentáře:
Agnes P.
Děkuji
Vlastně po vás chtějí určit extrém funkce jedné proměnné, kde L je konstanta a jednu ze stran vyjádříme pomocí této konstanty, pak funkci zderivujeme podle strany a položíme rovnu nule a dostaneme lokální extrém, pro jakou délku strany, určené pomocí konstanty L(délky plotu) má plocha maximum, tedy fakticky rozměr stran, pro který vyjde maximální hodnota plochy a proto vyjde čtverec.viz níže:
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Agnes P.
Děkuji