Author's photo
Barbora V.
zeměpis

Lokalizační faktory potravinářského průmyslu

Dobrý den, mohla bych poprosit o pomoc s vyplněním pár faktorů týkajících se umístění potravinářského průmyslu. Pár informací už mám doplněný, ale některé mi tam chybí. Budu moc ráda za pomoc.

Přílohy:
Question image
1 odpověď
lokalizační faktory – činitelé umožňující, ovlivňující či stanovující možnosti při zakládání nebo rozšiřování hospodářské činnosti (obr.40). Rozeznáváme lokalizační faktory přírodní (např. voda, geologický podklad), ekonomickotechnické (dopravní náklady) a sociálně-politické (výrobní tradice). Jiné členění lokalizačních faktorů se zaměřuje na vstup – suroviny, vlastní výrobu – aglomerační efekt, či výstup – trh. Podle povahy se dělí na speciální (uplatňující se v jednotlivých odvětvích) a všeobecné (s univerzální platností). (Matějček et al. 2007, s.59)

Potravinářský průmysl – zpracovává zemědělské plodiny na průmyslově vyráběné potraviny. Jeho lokalizace je silně ovlivněna charakterem produktů. Řada potravin je určena ke krátkodobé okamžité spotřebě. Tyto výrobní závody jsou proto umisťovány do hustě zalidněných regionů a velkých městských aglomerací (pekárny, masokombináty apod.). Výrobky s delší trvanlivostí jsou pak produkovány v regionech s nízkou cenou práce či v oblastech produkce zemědělských plodin (např. cukrovary, lihovary, konzervárny). Potravinářský průmysl je nejvíce rozvinut v ekonomicky vyspělých zemích Evropy, Severní Ameriky a východní Asie. Toto odvětví je plně automatizováno a produkuje takřka veškeré potraviny. V zaostalých zemích je většina potravin produkována místní řemeslnou, či dokonce domáckou výrobou. Potravinářské závody jsou zde určeny převážně ke zpracování plantážních plodin exportovaných do ekonomicky rozvinutějších zemí.
Největšími potravinářskými koncerny (nepočítáme-li tabákový průmysl) jsou Nestlé (Švýcarsko), PepsiCo (USA), Coca-Cola (USA), Kraft Heinz Co. (USA), Anheuser-Busch (Belgie), Mondelez (USA), Danone (Francie). (Brzóska, 2020)

Použité zdroje:
BRZÓSKA, Martin. Nový zeměpis I. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, 2020, 174-5. V kostce (Fragment). ISBN 978-80-253-4809-3.
Heslo „lokalizační faktory“ + obr. (40) (...) a jejich vzájemné vztahy In: MATĚJČEK, Tomáš et al. Malý geografický a ekologický slovník: příručka pro školy i veřejnost. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2007, s. 59. ISBN 9788086034683.
Přílohy:
Answer image