Author's photo
Imrich C.
matematika

hvězda



Do prázdných kroužků vepište po jednom zbývající čísla z řady 500–514 tak, abyste v každém ze sedmi kosočtverců dostali součet 2023 čtyř čísel umístěných na vrcholech každého kosočtverce. Součet sedmi čísel na kružnici je o 15 menší než součet sedmi čísel na vrcholech hvězdy.

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
nemám teď na to čas to řešit, ale myslím si že je to příliš složité na to, aby to člověk zkoušel od oka, nastřelil tam různě ta čísla a pak podle toho jak vycházejí součty ve všech kosočtvercích, to prohazoval. Šla by sestavit soustava rovnic, která by se pak řešila jako matice. označme si volné kroužky např. a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l. A pišme si všechny vztahy co tam máme, všechny ty kosočtverce, pak tu kružnici a vrcholy "hvězdy". v dané soustavě si upravme, abychom měli číslo na pravé straně a seřazené neznámé (vždy pod sebou stejné neznámé) v jednotlivých sloupcích levé strany. Udělejme z toho matici a řešme jí převod na trojúhelníkový tvar (s nulami pod hlavní diagonálou), a poté co vyjde poslední neznámá "l = nějaké číslo", postupně dopočítáme k, pak j atd. Nebo úplná úprava na jednotkovou matici - pod a nad hlavní diagonálou nuly, na hlavní diagonále jedničky, a pak sloupec pravých stran se rovná výsledkům jednotlivých neznámých.
Komentáře:
Imrich C.
Promne je to přiliž složité.
Na to je tam příliš málo známých hodnot, bude více rovnic s více neznámými , ale nedá to čtvercovou matici. Totiž máme znát umístění 12 neznámých čísel ale máme jen 7 kosočtver. provázaných zleva i zprava ak tomu 1 rovnice pro 7 - 7 čísel, která je Lin. kombinací těch kosočtverců, prosté neznámých je 12 a na to je potřeba 12 rovnic