Jaký je správný postup ?

Jedná se o příklad na spojitou náhodnou veličinu.

**jak mohu rozeznat který vzorec ze skupiny vzorců spojitých pravděpodobnostních rozdělení mohu použít ?

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Známe průměrnou dobu životnosti X = 5.6 roku, záruční doba = 2 roky a směrodatnou odchylku, s jakou je ta životnost určena, tedy S= 1.7 roku. Hledáme P (5.6-2)/1.7, čili pravděpodobnost, (životnost - záruka) / směr. odch., a dostaneme parametr t= 2.118 a v tabulkách normálního rozdělení najdeme pro parametr t odpovídající hodnotu Fí(t) a to je ta pravděpodobnost. Vyjde t = 2.118, pak Fí(2.118) = 0.0422, pak P = 0.0422 = je pravděpodobnost, že se porouchá v záruční době.
Ale radši si to ještě ověřte na více místech, mohlo by to být i jinak. Nicméně, protože, kdyby ten poměr byl t=1 což by nastalo, kdyby záruční doba byla 3.9 roku, tak pak bude Fí(1) = 0.242 tedy pravděpodobnost, že se porouchá v záruční době 3.9 roku. Kdyby ta záruční doba se rovnala životnosti výrobku, tak t=0 a Fí (t) = cca 0.399 , tedy pravděpodobnost, že se porouchá kdykoliv v době životnosti cca 0.4 Ale zkuste víc podobných příkladů.
V zadání je přímo napsané, že se životnost výrobku řídí normálním rozdělením.
Komentáře:
Dominik T.
Zdravím. Moc děkuji za reakci a omlouvám se za špatně položenou otázku. Tak či tak mne zajímá, jak zjistím jaký ze vzorců "normálního rozdělení" mám použít.