Author's photo
Zrušený účet
matematika

odchylky přímek

Dobrý den, mohl by mi někdo pomoct s příklady, prosím, nevím si rady. Děkuji předem.

Přílohy:
Question image
1 odpověď
Viz níže:
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
MILAN K.
To 1b) Vám dám do předchozí otázky, která s tímto nicméně nesouvisí, jinak to nejde vložit:
MILAN K.
U toho 2) Chceme, aby byly kolmé, tak skalární součin vektorů do těch přímek vložených musí být =0 nebo což vyjde na stejno, skal. součin vektorů normál k těm přímkám musí být=0. Takže máme ty přímky v E(2) obecně (v žádném dalším E(N) to již nejde, jen vektorově), takže vezmeme koeficienty u pořadnice x a poř. y a máme vektory normál. A protože jsou jen dvě (ty pořadnice), tak součin bude obsahovat jednu neznámou.Má být ten součin=0-> to "m "nějak" vyjde.
MILAN K.
Ten druhý způsob se dnes již nevyučuje, fakticky požadavek, jak sestrojit v E(N) vektor kolmý na (N-1) LNZ vektorů je to, čemu se říká vektorový součin. Musí být tedy determinant z (N-1) LNZ =0. Ty minory opatřené polohovým znaménkem jsou vlastně jeho souřadnice toho vektoru kolmého na ten jeden. Vyjdou jak vidíte stejně a ty minory jsou (protože to je v E(N) bagatelní záležitost)) jen přehozené původní souřadnice a jedna z nich má přehozené znaménko.Vlastně to vše bylo ad3).
MILAN K.
A ten ad2), tak na první pohled vidíte, že v obecném tvaru jsou koeficienty u x a y tyto: (7,-1), (7,1) , pak sk. součin je 48 a to není =0 tedy nejsou kolmé. Ve skutečnosti ta první normála svírá s osou x malý úhel (totiž arctg 1/7) , ten druhý vlastně ten samý, ale na opačnou stranu. To LNZ znamená počet Lineárně Nezávisl. Vektorů v E(N). Jinak obecně v jakémkoliv E(N) je úhel dvou vektorů skalární součin jednotkových vektorů (a ten jednotkový je ten daný / jeho velikost).
MILAN K.
Zkute si to rozepsat do souřadnic v E(2), E3), E(4) a vyjde Vám úhel omega = arcccos toho skalárního součinu jednotkových vektorů( uj * vj), kde uj = u/velikost u, vj = v/velikost v. V E3 to je pochopitelně složitější, ale vždy Vám tam vyjdou směrové cosiny a v jakémkoliv E(N) podobně. Když tak mi můžete napsat na aztli@seznam.cz, sem se toho moc nevejde
MILAN K.
U toho ad3) jedna rovnice byla v obecném tvaru, druhá byla ve vektorovém (parametrickém tvaru), tak lépe se v tomto případě jeví udělat z vektorového ten obecný tím, že vyloučíme ten obecný parametr t a dostaneme obecnou rovnici.Pak koeficienty u x,y jsou souř. vektoru normály. Udělá se skal. součin položí =0 a vyjde m. Ten druhý způsoby byl ten co se nevyučuje vezmu ten vektor normály z té přímky q a dostanu jak má vypadat vektor normály př. p a vyjde ta první souřadnice a to je současně ta m.