Author's photo
Anonymní autor
stavební mechanika

Stavební mechanika

Dobrý den, není tady prosím někdo, kdo by mi dokázal vysvětlit, co mám v příkladu za chyby? Výsledky jsou z online calculatoru a neshodují se s mými, nemůžu na to přijít. Děkuji

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
To zadání není bohužel příliš čitelné. Odhaduji, že zřejmě máte počítat průřezový modul a moment setrvačnosti k nějaké ose.
avatar
Anonymní autor
Vypočítat a vykreslit elipsu setrvačnosti
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
MILAN K.
Čili pro plochu(průřez), který je konstantní pro délku nosníku to je elipsa setrvačnosti a pro obecné těloso to bude elipsoid setrvačnosti(obecně tříosý) a počítá se z momentů setrvačnosti k těžištním osám. To Cx, Cy budou souřadnice těžiště, ale pokud se dá osa X do horní hrany, tak XT nebude 1950, ale 1950/2 pro všechny dílčí obrazce i výsledný obrazec, YT bude pochopitelně (851 + 2/3 mm), vypadá to na chybu v těžišti pro X. A z toho pak počítat ty momenty setrvačnosti k těžištním osám.
MILAN K.
Ono je to poněkud složitější, abyste dostal elipsu setrvačnosti, musíte určit Imax, Imin. Pak i1 poloosa = imax = odm (I1/A), tedy maximální moment setrvačnosti/celá plocha útvaru, podobně i2=imin poloosa = odm(I2/A), tedy minimální moment setrvačnosti lomeno celá plocha útvaru. Ty momenty I1, I2 se určí u obecného tělesa derivací podle úhlu stočení vůči souřadnicovému systému, tady to je symetrické=>stočení nebude a to se projeví tím, že deviační moment setrvačnosti=0 a výpočet se zjednoduší.