Author's photo
Anonymní autor
matematická analýza

Pomoc s vypočítom

Dobrý deň,
Prosím Vás mohli by ste mi pomôcť?
Potreboval by som pomôcť s vypočítanim dvoch limit neviem si dať radí.
Úloha 1 neviem ako na tieto dve limity potrebujem to vypočítať
Ďakujem za pomoc

Přílohy:
Question image
1 odpověď
Viz níže : u odmocniny se využije (Mac Laurinovy řady) , že n tá odmocnina (jednička plus číslo malé ) = jednička plus číslo malé / stupeň odmocniny.
Ten další Vám mohu poslat jedině na email aztli@seznam.cz
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
Ďakujem napísal som vám email. :)
Anonymní autor
Ďakujem napísal som vám email. :)
Anonymní autor
Ďakujem napísal som vám email. :)
MILAN K.
Ten s tím cosinem není dobře, mělo by to být jinak,
MILAN K.
Ten s cosinem vede na 1/odmocnina z e, jelikož výraz pro M´Laurenovu řadu, bez kterého to nejde udělat vede na sice více členů, ale nám stačí se omezit na první dva (ostatní jdou "rychle" k nule), totiž (1-x/2) ^ 1/x a to je je po úpravě (1+ (-1/2)*x) na 1/x a to je ((1+x) na 1/x to celé) na -1/2 a to je známá limita pro e na -1/2, čili 1/ odmocnina z e, dá se přepsat na (1+1/x) na x pak x jde k nekonečnu a ta -1/2 tam zůstane a přepíše vždy do exponentu nad celý výraz.
MILAN K.
Ten s cotg 2x, je podobně, rozepíše se součet jako 1-tgx / 1 + tg x, to celé na 1/ t2gx. Uvážíme, že tg x jde k x, když x jde k nule detto tg 2x jde k 2x, if 2x jde k 0 čili přepíšeme na 1-x/1+x to celé na 1/2x a máme opět podíl limit, kde horní znamená e na -1, dolní e na +1 a to vše na 1/2, čili e-1/2 lomeno e +1/2 = e na -2/2 = e na -1 = 1/e = 1/2.718281828 = cca 0.367879