Author's photo
Anonymní autor
účetnictví

Manažerské účetnictví a řízení po linii odpovědnosti

Dobrý den, může mi prosím někdo jednoduše vysvětlit nějaké základní charakteristické rysy Manažerského účetnictví a řízení po linii odpovědnosti? Co se zde řeší apod. ? Mockrát děkuji.

1 odpověď
Manažerské účetnictví je systém informací, jehož úkolem je poskytování informačních dat pro rozhodování řídících pracovníků. Zahrnuje a využívá všechny složky informačního systému v účetní jednotce, a to účetnictví, kalkulací, rozpočetnictví, statistiku, atd. Předmětem manažerského účetnictví jsou nejen náklady, ale i výnosy a někdy i peněžní toky.
Manažerské účetnictví rozlišuje náklady z několika hledisek:

druhové členění nákladů – představují výši vyjádřenou v penězích a strukturu původních ekonomických zdrojů, které vstupují do dané aktivity (mzdy, sociální náklady, spotřeba materiálu, spotřeba energie, odpisy, externí přijaté služby, úroky a pojistné).
účelové členění nákladů se vztahuje k jejich nositelům, jednotlivým objektům. Prolínají se zde dvě linie. První linie – členění po linii výkonů a druhá linie sleduje náklady po linii útvarů. Rozlišujeme zde náklady technologické a náklady na obsluhu a řízení; náklady přímé a nepřímé; a náklady jednicové a režijní. Sledování nákladů podle odpovědnosti vyžaduje řízení po linii útvarů, které je založeno na vymezení pravomoci a odpovědnosti
klasifikace nákladů podle závislosti na změnách v objemu výroby rozlišujeme náklady na variabilní a fixní.

Řízení po linii odpovědnosti - organizační struktura podniku