Author's photo
Anonymní autor
matematika - zš

matematika

Dobrý den, prosím o postup výpočtu. Děkuji.

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Přesně tak, stačí si vždy spočítat, kolik dílků má daná strana a vynásobit délkou dílku (3 cm). Máme všechny potřebné rozměry jelikož máme plášť kvádru ve čtvercové síti.

V popisku obrázku (barevná čísla) se jedná o počet dílků. Ty následně násobím pod obrázkem u každého jednotlivého kvádru.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
moc, moc děkuji, takto jsem to konečně pochopil.
Je to podivně zadané, je řeč o kvádru a je požadováno porovnání jejich objemů, je tu znázorněn v třeba nárysu, ale je tu element plochy 3*3 cm^2, ale není řečeno, jaký třetí rozměr má ten element plochy mít, zda také 3 cm nebo 1 cm, Pak by objemový element mohl mít 3*3*3 cm^3 nebo jen 3*3*1 cm^3 a to je dost podstatný rozdíl. Takže plocha jednotlivých nárysů kvádrů je a) 32 ks *3*3 = 288 cm^2 b) 42 ks *3*3 = 378 cm^ , c) 30 ks * 3 * 3 = 270 cm^2 , d) 40 ks * 3 *3 = 360 cm^2 , pokud by třetí rozměr elementu byl 1 cm tak bude detto číselně stejný i objem, pokud ale třeba 3cm tak číselně 3* větší.
Komentáře:
Anonymní autor
Dobrý den, děkuji ......... počítá se objem, takže cm3?
Jakub Š.
Proboha co to je za deviantní postup a na co Vám bude "třetí rozměr"? Stačí si v hlavě sestavit ten kvádr podle obrázku a pokud je v zadání, že čtverec je 3*3, tak známé všechny rozměry kvádru a tak můžeme vypočítat jeho objem. Takže třeba u a) je jasný, že kvádr mám základnu tvořenou ze 4 čtverců a vysoký je 3 čtverce. Pokud víme, že jedna strana čtverec má 3 cm, tak obsah základny je (2*3)^2 výška je 9 cm objem je tak 36×9 = 324 cm^3.