Author's photo
Eliška N.
fyzika

Fyzika

Přílohy:
Question image
3 odpovědí
moment síly je součinem síly F a délkou ramena r - jestliže je M = 120 N/m, znamená to, že M = 120*0,2 což je 24 N/m, což odpovídá hmotnosti tělesa 2,4 kg (lze to řešit i úvahou, 20 cm je pětina metru a tudíž výsledná síla bude také pětinová, tedy 120/5 = 24 N).
Tak to asi sotva, 60 kg * 10 m/s^2 * 0.2 m = 60 * 10 (kgm/s^2) * 0.2 m = 600 N * 0.2 m = 120 N*m . Hmotnost, která svou tíží vyvozuje tento moment je 60 kg, tedy viz níže :

Když již tak, tedy opravdu se ve statice (alias stavební mechanice) se velmi často používá pojem N/m, ale není to statický moment, ale rozumí se tím spojité zatížení vyvolané například položením na nosník nějakého břemene konstantního průřezu a hustoty, pak pro jednoduchost vyvolává konstantní zatížení v N na 1 m běžný délky, obvykel je ale dáno nějakou funkcí, pak se musí pochopitelně integrovat.
Přílohy:
Answer image
Ahoj Eliško, potvrzuji ti, že řešení úlohy je 60kg, ať máš větší jistotu. Posílám ještě psané řešení, na které jsi na základní škole zvyklejší.
Kdybys potřebovala pomoci, neváhej sem opět napsat, všichni ti rádi pomůžou. (pokud bys chtěla napsat přímo danému lektorovi, stačí kliknout na kontaktovat u jména).
Jenda
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Pavel V.
jsem si vzápětí uvědomil svůj omyl, ale už jsem nebyl doma, omlouvám se za svou chybnou odpověď, není to pětina, ale pětinásobek
MILAN K.
Tak obrázek není páka, ale staticky vzato forma nosníku tzv. konsola či krakorec, v rovině ubírá 3 st. volnosti. Proti působí v té stěně reakce Rx (ve směru délky té páky), Rz (podél stěny dolů) a statický moment v opačném směru, než ten břemenem vyvozený. Páka je tzv. jednoduchý stroj alias tyč volně otočná kolem "nějakého" pevného bodu, ten tu "chybí"