should vs supposed to

Je nějaký rozdíl mezi should a supposed to v minulosti? Vyjadřuje to podle Vás to stejné nebo se to použije v jiné situaci?

4 odpovědí
I should've been there = Měl jsem tam být (politování nad tím, že jsem tam nebyl).
I was supposed to be there = měl jsem tam být (někým nebo něčím mi bylo určeno, abych tam byl, tedy se předpokládalo, že tam budu, ale není zřejmé, zda jsem tam skutečně byl).
Should jestli neco je doporucene. Supposed to jestli neco je ocekavane.
Na priklad - You should not tell lies. You are supposed to tell the truth.
Komentáře:
Jana P.
Ano, já jsem ale myslela should v minulosti. Tzn. should have tell....
Mark B.
The structure for those situations in the past are 'should have told' and 'was supposed to tell'. If you say, ' I should have told you' then it means that the speaker didn't say something and it carries an implied criticism for not saying it but there is no implicit obligation to have said anything. It's a hypothetical situation.However, 'I was supposed to tell you' carries the same implied criticism for not saying something but it also means that there was some obligation, or duty, to do it.
Dobrý den,
Should je doporučení, používá se k vyjádření toto, že by něco bylo dobré udělat
Supposed to očekávání/povinnost - většinou přichází od někoho jiného
Komentáře:
Jana P.
Ano, to vím, ale jak jsem psala- myslela jsem v MINULOSTI, tj. Should have ....
Radek L.
Když to použiješ v minulosti, vyjadřuje to nereálnost tzn. že se něco mělo stát ale nestalo (bývala to měla říct, udělat... ale neudělala). Měl si to udělat. You should have done it. Když tohle někdo řekne, tak už je tam v angličtině jasná ta informace že to ve skutečnosti neudělal. Myslím že v I was supposed to do it je vyjádřeno že někdo mi nařídil to udělat nebo to očekával že to udělám, ale není tam řečeno zda jsem to ve skutečnosti udělal. Should je obecné bez zda příkaz či vlastní vůle.
Should - měl jsem neco udělat, suppposed - existuje obecny predpoklad, že jsem to neco udělal. Tedy při should to melo byt provedeno, ale nestalo se tak.