český jazyk ZŠ

Vyhledejte ve větách podměty a přísudky a příslovečná určení času a místa

Žil kdysi v Janově chudý tkadlec a měl dva syny. Dnes o mladším nevíme nic, ale starší se jmenoval Kryštof. Tenkrát byl svět pro lidi hrozivý a do dálek se někdy vydávali jen kupci. Ale i oni se pouštěli pouze cestou na východ. Jednoho dne Kryštof navrhl: „Zkusme plout příště na západ!“ A dodal: „Země je kulatá, možná budeme v Indii dřív.“ Královně Isabelle, vládnoucí ve Španělsku, se jeho nápad zalíbil a Kryštof Kolumbus se vydal s posádkou do dálek. Do Indie se sice nedostal, ale doplul do Ameriky. Zadlouho se vrátil domů s velkým bohatstvím. Po návratu ho všichni oslavovali a hostili ve svých domech.

1 odpověď
Podměty: tkadlec, nevyjádřený podmět (on). Všeobecný (my), starší. svět, kupci. Oni. Kryštof: nevyjádřený (my). nevyjádřený (on): země, nevyjádřený (my). Nápad a Kryštof. Nevyjádřený (on), ale nevyjádřený (on). Nevyjádřený (on). Všichni a nevyjádřený (všichni).

Přísudek: žil, měl. nevíme, jmenoval se. byl hrozivý, vydávali se. pouštěli se. navrhl: zkusme plout. dodal: je kulatá, budeme. se zalíbil, vydal se. nedostal se, doplul. vrátil se. oslavovali, hostili.

Příslovečná určení času: kdysi. Dnes. Tenkrát, někdy. Dne: Příště. dřív. Zadlouho. Po návratu.
PU místa: v Janově. do dálek. na východ. na západ. v Indii. ve Španělsku, do dálek. Do Indie, Do Ameriky. domů. v(e) domech.