Author's photo
Doris T.
fyzika

Domácí úkol z fyziky pomůžete mi prosím

Dobrý den,dneska jsme měli šílenou hodinu fyziky

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Hydrostatický tlak se počítá vynásobením hustoty, tíhového zrychlení a hloubky. V příkladu 1 tedy platí p=1*10*10 a vychází 100.
K příkladu 2. Větší hydrostatický tlak bude v A v první konvici a v B je to trochu komplikovanější. Oba tlaky jsou stejné, protože objem nádoby v tomto případě nehraje roli. pouze hustota, hloubka a zrychlení. Pro silu platí že v A je to první konvice a v B také první. Protože jsme určili že tlak je stejný, ale plocha je různá.
Tak jelikož při hladině vody je tlak 100 000 Pa, tak pochopitelně pod hladinou vody i jediný cm je hydrostatický tlak,když vše zjednodušíme, cca (100 000 + 100)Pa. Takže je velmi životu nebezpečný omyl se domnívat, že v hloubce 10 m pod hladinou bude jen 100 000 Pa. Nebude. Na stěny ponorky (tedy spíše tu horní, co bude 10 m pod hladinou) bude hydrostastický tlak 200 000 Pa. Kdyby nějaký konstruktér toto zanedbal, tak by takto ponorku poddimenzoval, neboli pobyt v ní učinil nebezpečným.
Komentáře:
MILAN K.
Případ A, kde je vyšší hladina je zároveň větší hloubka dna, čili u konvice, lhostejno zda štíhlé či tlusté rozhoduje hloubka dna konvice vůči hladině. Kde je větší hloubka vůči hladině, tam je větší tlak, čili dno štíhlé konvice je ve větší hloubce a je vystaveno většímu tlaku.
MILAN K.
Případ B, dno konvice štíhlé i tlusté je ve stejné hloubce, tudíž tlak u dna je stejný. Obojí je otázka 1)
MILAN K.
otázka 2) Vlastně se tu ptají jinými slovy na totéž. Totiž poněkud zastřeně, ve které konvici působí voda větší silou u dna. Dno je vlastně plocha, takže se vlastně ptají, ve které konvici působí větší síla na plochu. Ale působení síly na plochu je jinými slovy opět tlak. Takže se tedy ptají, vlastně znovu, ve které konvici je větší tlak u dna pro případ A i B. To ale již je otázka 1). Takže tu sílu u dna vyvozuje sice voda, ale přesněji její hmotnost v tíhovém poli Země. A to je tíže.
MILAN K.
Tedy působit silou vody na dno je silové působení vody na dno(povrch daný plochou). Zkrátka, ptát se na tlak u dna je totéž, jako ptát se na silové působení vody na dno nebo působení silou vody na dno.A jelikož dno je povrch čili plocha, tak se jedná o jinými slovy tlak. A ten se pochopitelně z praktických důvodů vždy vyjadřuje na jednotku plochy.A je jedno, jestli to je dno moře či malé konvice. Rozhoduje jen hloubka dna vůči hladině. Čili vlastně tíha vodního sloupce na jednotkovou plochu dna.