Author's photo
Romana K.
fyzika - sš

Pomoc při řešení příkladu z termodynamiky

Dobrý den, prosím mohl by mi někdo pomoci s výpočtem následujícího příkladu? Nevím si s ním rady.
Kolik tepla Q je třeba přivést m=2,5 kg kyslíku o tlaku p=0,8MPa a teplotě t1=37°C, aby vykonal při nezměněném tlaku objemovou práci A=85kJ? Jaký bude konečný objem v2 a teplota t2? Výsledek by měl vyjít Q=300kJ, V2=358 m3 a t2=168°C.

1 odpověď
V první řadě je třeba spočítat objem V1 ze stavové rovnice p*V = n*R*T. T a p máte zadané, n je látkové množství, které lze určit z hmotnosti a molární hmotnosti. Jedná se o izovarický děj a práce je je rovna W=p*deltaV. V2 = V1+delta V. Při izobarickém ději je V/T konstantní a tedy termodynamická teplota vzroste o stejném poměru. Teplo pro ohřátá plynu je Q=m*c*delta T + W. Napište mi, zda se to povedlo spočítat.
Komentáře:
Romana K.
Dobrý den Petře, moc jste mi pomohl, ano příklad mi podle vašeho návodu vyšel. Já jsem nevěděla, že práci mohu vypočítat podle vzorce W=p*delta V. To asi platí pouze pro izobarický děj? Ještě jednou moc děkuji.
Petr N.
Není zač. Práce je síla po určité dráze. Pokud je nádoba pevná a uzavřená pístem, tak tlak krát plocha pístu je ta síla a posun pístu je ta dráha. Ale taky to můžete vynásobit plochu pístu posunem, což je objem a ten tlak Vám tam zůstane a tedy p*deltaV. U jiných dějů se tlak mění, ale můžete vyjít z 1. termodynamického zákona. Tak např. u adiabatického ději je práce rovna změně vnitřní energie, při izotermickém ději je práce rovna dodanému teplu. Při izochorickém je práce nulová.