Author's photo
Jana P.
geometrie

Matematika - geometrie

Dobrý den,
potřebovala bych pomoci s touto úlohou: Mám za úkol nakreslit trojúhelník podle těchto souřadnic: 𝐴 [2; 1], 𝐵 [−1;−2] a 𝐶 [3; −3] a vypočítat jeho obsah. Trojúhelník jsem si nakreslila, jenže nevím jak na ten obsah.

Předem děkuji za pomoc!

4 odpovědí
Ještě jeden nápad.. :-)
Přílohy:
Answer image
pokud není pravoúhlý, tak musíš např. zjistit délky stran, k těm stranám co máš si dorýsuj další pravouhlé trojuhelníky a přes Pythagorovu větu zjistíš délku stran. A pak si najdi Heronův vzorec, slouží k výpočtu obsahu přes strany. Písu jen návod, nemám to teď jak ukázat
Komentáře:
Petr B.
pokud by ten původní trojuhelník byl sám o sobě pravoúhlý, tak by výpočet byl výrazně jednodušší, což ale asi nebude
Přílohy:
Answer image
Jako tzv smíšený součin ve dvourozměrném proStoru, tedy fakticky jako determinant druhého stupně, sloŽený z vektroů (B-A) a (C-A) a z toho pak jedna polovina.
Faktcky se dá takto vypočítat hyperobsah rovnoběžnostěnu v E(N) tedy jako 1/2. Je to vlastně kombinace skalárního a vektrového součinu "v jednom"
.
Kdyby to byly tři vektory v E(3) pak to bude objem rovnoběžnostěnu a tak dále do vyšších rozměrů, tefy fakticky determinant n tého stupně z lin. nez. vektorů představuje hyperobsah hyperrovnoběžnostěnu v E(N), nejmenší je pochopitelně v (E2)
Tedy :
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Petr B.
Berete to moc odborně. Toto je učivo střední školy.
MILAN K.
Ano, ale je to na dva řádky, Je dobré si to pamatovat. Ušetří to dost "práce".