Author's photo
Anna H.
matematika

Podobnost tvaru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s podobností geometrických tvarů.
Když dva čtverce jsou si vždy podobné, tak by měli být i dva kosočtverce? Ale na internetu jsem našla, že kosočtverce si nejsou vždy podobné. Mohl by mi někdo vysvětlit proč?

3 odpovědí
Dobrý den, každé dva čtverce jsou si podobné, protože každý čtverec má všechny úhly pravé. Zato dva kosočtverce můžou být různě zkosené, aby byly shodné, musí mít stejné úhly u vrcholů, což neplatí vždycky.
Komentáře:
Anna H.
moc děkuju
Čtverce mají vždy každý vrcholový úhel pi/2. Proto jsou si vždy podobné, zkrátka měřítkem (stejná spojnice v "jednom" : stejná spojnice v "jiném" = konst. ). Všechny spojnice (AB1) : (AB)2, (AC)1 : (AC)2, (BD)1:(BD)2 = konst. Ničím jiným se neliší. Zatímco kosočtverce jsou zkoseny pod obecným úhlem. Takže dva protilehlé budou mít pi/2/-alfa (třeba při vrcholu A, C) a tím pádem automaticky druhé dva protilehlé budou mít po pi/2+alfa (při vrcholu (B, D). Takže pro všechny kosočtverce s těmito úhly to bude podobně, budou si podobné ve smyslu poměru stejná spojnice "jednoho" : stejná spojnice "jiného" = konst.
Jenže když budeme mít dva kosočtverce sice o stejných stranách, ale "jeden" bude mít při vrcholu A, C úhel Pi2-alfa a "druhý" při vrcholu A, C úhel Pi/2-beta, tak si podobné nebudou, protože alfa je různé od beta. Zkrátka poměr obvodových stran "jednoho" : obvodová strana "druhého by sice byl stejný, jenže oba mají odlišné dvojice protilehlých vrcholových úhlů, zkrátka ten "první bude mít (při A, C) pi/2-alfa a (při B, D) Pi/2+alfa , ten druhý bude mít při (A, C) pi/-beta a při (B, D) Pi/2+beta a současně stejné obvodové strany. Dostaneme : (AB)1 : (AB)2 = 1, (AC)1:(AC)2 =p, (BD)1:(BD)2 = q, přičemž 1 nerovná se p nerovná se q. Tak nejsou podobné. Fakticky nejsou konformní. Jelikož aby byly podobné, musí se zachovávat nejprve úhly.
A jelikož podobnost útvarů se běžně vysvětluje jako že všechny možné dvojice spojnic "prvního" i "druhého" obrazce" mají konstantní poměr, tak zde kvůli odlišnosti alfa a beta (o které jsou kosočtverce různě "zkoseny" od pravého úhlu) bude jin poměr spojnice AC prvního a spojnice AC druhého podobně jiný poměr spojnice BD prvního a BD druhého, více těch spojnic u kosočtverce není. A jejich poměry jsou obecně různé od poměru obvodových stran=1. Poměry úhlopříček se liší právě vlivem odlišně zkosených úhlů.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anna H.
děkuju :D
Jak mi tedy pan Milan K. krásně vysvětlil podobnost, zjistila jsem že E,H je podobné a E,C není podobné ani shodné. Pochopila jsem to dobře?
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
MILAN K.
Ano, například poměr úhlopříček obrazce E a obrazce C je (2/4) = (1/2) pro E a (1* odm. ze 3) / (3* odm. ze 3) = (1/3) pro C, jelikož 1/2(v E) <> 1/3(v C), nejsou ani podobné. Ale poměr úhlopříček v E (1/2) je stejný jako poměr úhlopříček v obrazci H, tedy 2*(odm. ze 2) / 4*(odm. ze 2) = 2/4 = 1/2, čili 1/2 (v E) = 1/2 (v H)